Prvi dan nove godine za App Store je bio najbolji ikad. Doslovno, na aplikacije je potrošeno 240 milijuna dolara

Apple je objavio da su prošle godine developerima isplatili 20 milijardi dolara

ZADNJA IZMJENA: sij 5, 2017
Foto: Imaginechina

Dugačka 2016. godina konačno je završila, pa dobar dio kompanija podvlači crtu i analizira učinke i rezultate. Jedna od njih je i Apple koji je, piše Tech Crunch, upravo objavio statistike za svoj App Store.

Prvi dan nove 2017. godine bio je najbolji dan za App Store u povijesti kompanije, korisnici su u jednom danu na aplikacije potrošili gotovo 240 milijuna dolara. To je pomalo iznenađujuće, s obzirom da je tradicionalno Božić dan kada si ljudi poklanjaju nove gadgete, pa se podrazumijeva da se upravo tada skida najviše aplikacija.

Dobre vijesti iz Kine

Za usporedbu, kompanija je developerima aplikacija tijekom 2016. isplatila 20 milijardi dolara, što predstavlja rast od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu. To ujedno i znači da je od lansiranja App Storea 2008. godine developerima isplaćeno ukupno 60 milijardi dolara, a jedna trećina tog iznosa isplaćena je prošle godine.

Najveći prihodi od aplikacija ostvareni su, očekivano, na tržištima Sjedinjenih Država, Kine, Japana i Velike Britanije. Konkretno, u Kini je zabilježen rast od 90 posto na godišnjoj razini, što je za Apple dosta dobar znak. Naime ključni fokus za međunarodni rast je upravo na kineskom tržištu, a to da Kinezi ne samo da skidaju više aplikacija, nego i više troše na kupovinu aplikacija je izvrsna vijest za kompaniju.

Prošle su godine pretplatničke usluge na App Storeu narasle na 2,7 milijardi dolara, što je povećanje od 74 posto u odnosu na 2015., a najpopularniji su bili Netflix, HBO Now, Line, Tinder i MLB.com At Bat, mobiln aplikacija američke bejzbol lige.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program