Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Ryanair konačno počinje letjeti iz Zagreba. Izvukli smo cijene najatraktivnijih destinacija

Karte su očekivano jeftine, no treba obratiti pozornost na udaljenost zračnih luka od gradova

FOTO: Pixsell/Telegram

Najveći europski niskobudžetni avioprijevoznik, irski Ryanair, dolazi u Zagreb. Ryanair je dosad letio iz gradova na Jadranu prema gotovo cijeloj Europi, no Zagreb nije bio jedno od polazišta. Premda je press konferencija najavljena za danas u 11.30 sati, na Ryanairovoj stranici su se već ranije pojavile moguće destinacije iz Zagreba.

Iz Zagreba će od ove godine letjeti 12 linija prema osam država. One su za Pariz, Bruxelles, Dortmund, Frankfurt, Karlsruhe, Memmingen, Milano, Rim, Podgovica, Oslo, Göteborg i London. Neki letovi kreću u lipnju, ima ih u srpnju, a veliki dio počinje tek u rujnu.

Te destinacije danas su potvrdili i predsjednik uprave Ryanaira Eddie Wilson i predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Huseyin Bahadir Bedir. Wilson je rekao kako će Ryanair bazirati četiri svoja zrakoplova u Hrvatskoj te kako ulažu 200 milijuna dolara u zagrebačku bazu. Dodao je i kako će iz Zagreba kretati 36 letova tjedno.

Letovi su za sada dostupni do kraja listopada

Kako bismo provjerili cijene, potražili smo nekoliko najatraktivnijih destinacija. Odabrali smo sedmodnevni povratni let, a odabrali smo i povratnu kartu. Letovi su za sada dostupni do kraja listopada, točnije, zadnji dostupni letovi su u tjednu između 23. i 30. listopada. Tjedan kasnije, između 28. listopada i 4. studenog, stranica javlja kako nema dostupnih letova.

Za pretpostaviti je da će Ryanair, ako se situacija oko putovanja naglo ne pogorša zbog epidemije koronavirusa, dodati letove i nakon kraja listopada. Tako za sada nije moguće pokušati uhvatiti nekakvu užasno jeftinu kartu oko Božića i Nove godine, po kakvima je Ryanair poznat.


Bruxelles, u jednom smjeru za 30 eura

Prvi dostupan let za Bruxelles, točnije prema zračnoj luci Charleroi, 46 kilometra udaljenoj od belgijskog glavnog grada, dostupan je u srijedu 2. lipnja, za 30,59 eura u jednom smjeru, odnosno, 61,18 eura u oba smjera s povratkom sedam dana kasnije. Let za Bruxelles od nedjelje 6. lipnja s povratkom 13. lipnja, je nešto skuplji, s 36,89 eura u jednom smjeru, odnosno, 73,78 eura.

Zadnji dostupan let za Bruxelles dostupan je 22. listopada, s povratkom 29. listopada, za 58,99 eura u jednom smjeru, odnosno, 117,98 u oba smjera. Letovi su općenito, što smo kasnije datume odabirali, postajali sve skuplji, kao i letovi bliže vikendu. Let prema Bruxellesu usred tjedna, primjerice u srijedu 4. kolovoza s povratkom u srijedu 11. kolovoza, bio bi 40,99 eura u jednom smjeru, odnosno 81,89 eura u oba.


Pariz, u jednom smjeru za 40 eura

Let prema Parizu, odnosno zračnoj luci Beauvais–Tillé u okolici grada Beauvaisa, udaljena 85 kilometara od Pariza, dostupan je od četvrtka 2. rujna po 40,99 eura. Isto toliko košta i povratna karta sedam dana kasnije, u četvrtak 9. rujna, stoga je put u oba smjera 81,89 eura. Cijena letova prema Parizu nam se nije mijenjala, koji god datum da smo odabrali, bio polazak i povratak u četvrtak ili nedjelju. Cijena za jedan smjer je svaki puta iznosila 40,99 eura.


London, u jednom smjeru 40 eura

Letovi prema Londonu, točnije, prema zračnoj luci Stansted, udaljenoj 68 kilometara od središta Londona, kreću od 1. rujna. Ti letovi dostupni su svakoga dana u tjednu, no jednodnevni izlet u London ipak nije moguć. Primjerice, 1. listopada zrakoplov polijeće iz Zagreba u 6.45 sati ujutro i slijeće u 8.05, no već u 8.30 je prvi i jedini let iz Londona prema Zagrebu, u koji slijeće u 11.50 sati. Cijena u jednom smjeru je 39,99 eura, odnosno, 79,98 eura u oba. Ista je cijena u jednom smjeru i za let do Stansteda 1. rujna, s povratkom sedam dana kasnije, 8. rujna.


Frankfurt-Hahn, u jednom smjeru za 40 eura

U Njemačkoj su dostupne ukupno četiri destinacije, a jedna od njih je za Frankfurt, odnosno zračnu luku Hahn. Upravo je ta zračna luka jedna od kontroverznijih, budući da je Ryanair 2001. godine kada su počeli letjeti prema njoj zatražio da joj se ime promijeni iz Hahn u Frankfurt-Hahn. Naime, problematično je što je udaljenost zračne luke i Frankfurta 120 kilometara, zbog čega su se putnici žalili na lažno reklamiranje. Pokrenuta je tužba, a sud je dozvolio Ryanairu korištenje tog naziva za destinaciju, no korisnike su morali informirati o udaljenosti.

Prvi let za Frankfurt Hahn dostupan je 3. rujna za 39,99 eura u jednom smjeru, jednako toliko stoji povratak sedam dana kasnije, u petak 10. rujna. Stoga, cijena za oba smjera iznosi 79,98 eura.