Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

SpaceX je uspješno lansirao tajnoviti američki svemirski brod X-37B (i sad se svi pitaju koji su ciljevi ove misije)

Unatoč uraganu Irma, lansiranje je bilo uspješno

This image obtained from SpaceX shows a Falcon 9 rocket carrying the unmanned X-37B drone lifting off at 10:00 am (1400 GMT) from NASA's Kennedy Space Center on September 7, 2017.
This was SpaceX's second mission for the Pentagon this year following a secret satellite launch in May and the private company's first launch of the X-37B, a secret US Air Force space plane. / AFP PHOTO / SPACEX / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPACEX" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

SpaceX-u Elona Muska u posljednje vrijeme ide prilično dobro. Jučer su, nakon sumnje da neće uspjeti, po prvi puta uspješno lansirali X-37B, tajnoviti dron američkog vojnog zrakoplovstva. SpaceX je tako postao jedini, uz američko vojno zrakoplovstvo, koji je lansirao eksperimentalno vozilo u orbitu. Nakon ovoga, očekuje se da će SpaceX moći dobiti više zadataka za američku vladu.

Za lansiranje je korištena njihova Falcon 9 raketa, koja je poletjela sa Kennedy svemirskog centra u 16 sati po našem vremenu. Falcon 9 je odvojio X-37B orbitalnu testnu letjelicu, te se sigurno vratio u Cape Canaveral zračnu bazu na SpaceX-ovu vlastitu platformu za slijetanje. Cilj im je bio kompletnu misiju završiti prije nego što udari uragan Irma, što su na kraju i uspjeli.

Prva bespilotna letjelica za svemir

Još uvijek nisu poznati ciljevi misije. Javnosti je dostupna samo informacija da se radi o letu u kojem se vrše eksperimenti. Trajanje misije također još uvijek nije poznato, budući da je prošlu misiju X37-B zadržan u orbiti preko dvije godine. Boeing je izradio X37-B kao bespilotnu letjelicu, a po svojem izgledu, sliči na nekadašnji space shuttle.

X37-B je prva letjelica bez pilota u američkoj floti, koja je dizajnirana za razumne troškove s ponovnom upotrebljivosti kao najvećim ciljem. Među ciljevima leta se navodi i testiranje koliko dobro letjelica može štititi svoj teret. Međutim, možda najbitnije od svega je bilo pokazati da je SpaceX realna opcija za lansiranje u svemir, čak i za državne svrhe.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više