Stižu zanimljiva nova pravila za upravljanje državnom imovinom i neka su u najmanju ruku čudna

CERP zadržava novac od prodaje državnih tvrki, 7 posto mora dati braniteljima...

ZADNJA IZMJENA: srp 21, 2015
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram

Izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom značajno povećavaju ovlasti Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Dvije godine od osnivanja Centra, kad krajem srpnja završi javna rasprava o izmjenama Zakona, na snagu će stupiti odredba da CERP može zadržati novac od prodaje dionica, poslovnih udjela i dobiti državnih tvrtki, koji je dosad odlazio u proračun.

Izdvajanja propalih državnih tvrtki radi restrukturiranja previše opterećuju CERP. Centar ne može uredno plaćati kredite kod poslovnih banka koje je naslijedio od Agencije za upravljanje državnom imovinom i Hrvatskog fonda za privatizaciju. Novcem od dionica državnih tvrtki mogao bi ih plaćati.

Prodaja udjela većih od 50 posto

Putem javnih natječaja CERP će moći prodavati svoje udjele u državnim tvrtkama ako su oni veći od 50 posto i izravne prodaje dionice javnom dražbom na Zagrebačkoj burzi. Nadalje, CERP-u će se omogućiti i ukidanje rezervacija dionica na zahtjev bivših vlasnika kojima su tvrtke nekad nacionalizirane i još čekaju povrat, tako da dok vlasnici ne dovrše upravne sporove može raspolagati tim dionicama.

Fondu za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata CERP će davati najmanje 7 posto dionica bez naknade od svake buduće prodaje državne tvrtke.

Za nekretnine kod DUUDI-ja više nema naknada

U slučaju smrti ratnih vojnih invalida dionice će se ipak moći prenositi na nasljednike, ako su vlasnici podnijeli zahtjev. Zbog sve češćeg oduzimanja imovine u kaznenim presudama, regulirat će se i postupanje s pokretninama kako ne bi gubile na vrijednosti.

Ni na jednu nekretninu kojom upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) više se neće obračunavati komunalne naknade i druga davanja, jer Vlada smatra da će se tako ubrzati investicijski projekti, sticanje prava građenja i zakupa bez javnog natječaja.

Sanja Simić
Telegram autor
895 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program