Zašto je država vlasnik tvrtkama koje, recimo, prerađuju duhan i proizvode košulje i radijatore?

U 313 tvrtki, koje nisu od strateškog značaja, država ima manjinski udio, dok je u 19 većinski vlasnik

ZADNJA IZMJENA: ruj 13, 2020

Republika Hrvatska još uvijek u svom vlasništvu ima udjele ili dionice u više stotina tvrtki koje se ne nalaze na listi “strateških”, što znači da su već odavno trebale biti prodane. No taj proces teče jako sporo.

Konkretno, radi se o 332 tvrtke kojima raspolaže Centar za restrukturiranje i prodaju. U njih 313 država ima manjinski udio, dok je u 19 većinski vlasnik, nerijetko i sa 100 posto vlasništva.

U vrhu EU po broju tvrtki kojima je država vlasnik ili suvlasnik

Financijski stručnjak dr.sc. Andrej Grubišić kaže da je Hrvatska jedna od rijetkih u EU s obzirom na svoju veličinu, broj stanovnika i veličinu ekonomije, koja ima tako veliki broj u državnom vlasništvu ili suvlasništvu. “Mislim da smo tu na samom vrhu”, kaže Grubišić.

Kada se pogleda popis tih tvrtki, vidljivo je da se država bavi svime i svačime – od proizvodnje radijatora, uzgoja duhana, pa sve do šivanja košulja.

Naime, na popisu 19 tvrtki u kojima je država većinski vlasnik su i tvrtke poput Lipovice, proizvođača radijatora iz Popovače. Zatim, Agroduhana te Orljave, tekstilnog proizvođača koji je najpoznatiji po proizvodnji košulja.

Političarima je interesantno kontrolirati ekonomske tokove

Grubišić kaže da država kroz vlasništvo u tvrtkama kontrolira ekonomske tokove, a da je to političarima uvijek interesantno. To je jedan od razloga zbog kojeg se država nikada nije riješila svih tih tvrtki.

Osim toga, kaže Grubišić, postoje interesne skupine i u privatnom sektoru koje poslovanjem s državnim tvrtkama ostvaruju svoje financijske interese, tako da ni njima nije u interesu da se one rasprodaju.

Tu su i zaposleni u tim tvrtkama kojima također odgovara rad u državnim tvrtkama jer su nerijetko zaposleni bez ekonomskog utemeljenja.

Prodaju se dionice i udjeli u 20 tvrtki

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od početka je mandata u više navrata najavljivao prodaju državnih udjela u tvrtkama. Iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) su nas izvijestili da je prije dva dana objavljen natječaj za prodaju dionica i udjela 20 tvrtki.

Na naš upit o dosadašnjem tijeku prodaje tih tvrtki dobili smo informaciju kako su u razdoblju od početka do 10. rujna 2020. donesene odluke o prodaji dionica ili poslovnih udjela za 101 trgovačko društvo.

Ove godine prodani udjeli ili dionice 26 tvrtki

U tom su razdoblju objavljena tri javna poziva za kupnju dionica ili poslovnih udjela 70 trgovačkih društava postupkom javnog nadmetanja.

Za 12 tvrtki dani su nalozi brokeru za prodaju putem burze, dok su udjeli ili dionice u 19 tvrtki prodavane na druge načine – došlo je do istiskivanja malih dioničara pa je tako država izašla iz vlasništva ili je korišteno pravo prvokupa.

Uglavnom, ukupan ostvareni prihod po svim načinima prodaje iznosi 80,9 milijuna kuna te je prodano dionica ili udjela u 26 trgovačkih društava.

Marko Repecki
Telegram autor
105 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program