Svjetska zdravstvena organizacija je ovisnost o igrama službeno proglasila mentalnom bolešću

Definicija ovisnosti o igrama je vrlo slična definiciji ovisnosti o kockanju

ZADNJA IZMJENA: svi 27, 2019
Foto: Unsplash

Svi znamo da igranje igrica može biti zarazno, no vjerojatno nitko nije mislio da će se ovisnost o njima proglasiti mentalnom bolešću. No, upravo je to sada učinila Svjetska zdravstvena organizacija. Gaming disorder, kako ga nazivaju, smješten je u ICD-11 klasifikaciju gdje pripada i ovisnost o kockanju, no on se i dalje ne tretira kao ovisnost od drogama. Odluka o klasifikaciji donesena je u sklopu 11. revizije Međunarodnih klasifikacija bolesti (ICD), koja stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine.

WHO na svojim stranicama ovisnost o igranju opisuje kao “oslabljenu kontrolu nad igranjem igara, sa sve većim prioritetom koji se daje igrama nad drugim interesima i dnevnim aktivnostima, te nastavak igranja unatoč eskalacijama ili unatoč pojavi negativnih posljedica”. Zanimljivo je da se ovisnost o igrama opisuje na gotovo identičan način kako se opisuje ovisnost o igrama na sreću, ističe Polygon.

Američko udruženje se pobunilo

S odlukom WHO-a se ne slaže udruženje Entertainment Software Association (ESA), koje predstavlja američku industriju igara. Na svojim su stranicama kritizirali WHO-ovu odluku te ih pozvali da promijene svoje mišljenje. “Ovisnost o igranju se ne temelji na dovoljno pouzdanim i točnim činjenicama i dokazima po kojima je WHO mogao donijeti tako bitnu i veliku odluku”, ističu.

Međutim, WHO u svojoj klasifikaciji navodi da su sagledali veliku količinu dostupnih dokaza te da su surađivali sa stručnjacima iz raznih disciplina i iz raznih geografskih regija. Ističu također da ova ovisnost zahvaća samo maleni dio ljudi koji općenito igraju igre.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program