Twitter je dokazao Facebooku da se ipak mogu zabraniti svi politički oglasi. Od studenog ih više neće biti

Od studenoga se u cijelom svijetu više neće moći kupovati politički oglasi

ZADNJA IZMJENA: lis 31, 2019
Foto: AFP

Društvena mreža Twitter prekinut će sva političke oglašavanja diljem svijeta od sljedećeg mjeseca, objavio je u srijedu Jack Dorsey, utemeljitelj i direktor tvrtke. Društvene mreže, uključujući Twitterova suparnika Facebook, pod velikim su pritiskom da prekinu oglašavanje netočnih informacija.

“Vjerujemo da političku poruku treba zaslužiti, a ne kupiti”, kazao je Dorsey obrazlažući svoju odluku nizom tvitova. “Oglašavanje na mreži nevjerojatno je snažno i vrlo djelotvorno za komercijalne oglašivače, no moć izlaže velikim rizicima političare jer se može koristiti za utjecaj na birače i pogoditi živote milijuna” ljudi, napisao je Dorsey.

Zuckerberg brani političke oglase

Twitterova politika time snažno odudara od stajališta Facebooka jer je vlasnik te mreže Mark Zuckerberg nedavno branio političke poruke na svojoj mreži, uključujući laži i lažne vijesti, a sve u ime slobode izražavanja. Konačna politika, s iznimkama, bit će objavljena 15. studenoga, a stupit će na snagu 22. studenoga, napisao je Dorsey.

Društvene mreže pod pritiskom su da reguliraju sadržaj koji objavljuju nakon što je Facebook optužen da je korišten za utjecaj na birače 2016. u vrijeme američkih predsjedničkih izbora te referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Ivan Luzar
Telegram autor
1701 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program