Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Video. Ovo na snimci Rimac Nevera juri 412 km/h, sad je i službeno najbrži serijski električni auto na svijetu

Brzina od 412 km/h postignuta je na stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj

Nevera Rimac Automobila dobila je službenu potvrdu da je najbrži serijski električni automobil na svijetu. Na ovalnoj testnoj stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, Nevera je tako postigla najveću brzinu od 412 km/h, s dva pravca od četiri kilometra. Iz Rimca ističu kako je broj staza na kojima se takva brzina može postići iznimno malen. Nevera je još 2021. godine proglašena najbrže ubrzavajućim serijskim automobilom na svijetu, s 8,582 sekunde za prevaljenih četvrt milje.

Nevera je bila postavljena u mod za najviše brzine, takozvani Top Speed mode, čim se stvorio aerodinamički profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama. Automobil je bio opremljen gumama Michelin Cup 2R koje su dozvoljene za cestu, no Michelinov tehničar je provjerio njihovo stanje, kako bi se potvrdilo da je Nevera spremna za obaranje rekorda.

Nevera je oborila i rekord staze

Za upravljačem je bio Miroslav Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač, koji je morao postići savršen ulazak na ravninu iz zakrivljenih dijelova staze kako bi osigurao najbolju moguću priliku da dosegne najvišu brzinu. Iz ovalnog dijela staze izlazio je jureći oko 250 km/h. Kada je došao do ravnijeg dijela, stisnuo je gas, pa je Nevera i došla do rekordnih 412 km/h – točno koliko je simulirano na početku projekta Nevere.

https://www.youtube.com/watch?v=Mg4KCLHEmxY

Obaranjem tog rekorda, Nevera je službeno postala najbržim serijski električnim automobilom, a ujedno je i oborila rekord staze, budući da je to najveća brzina ikada zabilježena na Automotive Testing Papenburg. Brzina je mjerena pomoću Racelogic V-Boxa, visokopreciznog mjernog uređaja temeljenih na GPS-u. Cilj od maksimalnih 412 km/h postavljen je još kada je automobil prvi puta predstavljen kao C_Two, na Ženevskom sajmu automobila 2018. godine.

Maksimalna brzina moguća u posebnim uvjetima

“Putovati brzinom od 412 km/h, znači putovati trećinom brzine zvuka. Postići tu brzinu u cestovnom automobilu je nevjerojatno složeno, ali u Neveri smo stvorili automobil koji može prijeći velike udaljenosti s jednim punjenjem, može se uhvatiti u koštac s uskim i zavojitim trkaćim stazama i može driftati, kao i oboriti rekorde ubrzanja, te postići brzine od preko 400 km/h. Vozio sam Neveru otkad je prvi put okrenula kotač i vidjeti završen automobil kakav je danas stvarno je emotivan trenutak. Najvažnija stvar koju sam naučio tijekom pokušaja najveće brzine je koliko je automobil bio staložen i stabilan – što potvrđuje da su naši timovi za aerodinamiku i dinamiku vozila odradili nevjerojatan posao”, rekao je Zrnčević.

Nevera se kupcima isporučuje s ograničenjem brzine na 350 km/h, ali može postići najveću brzinu od 412 km/h na posebnim događajima za kupce, koji se organiziraju uz podršku Rimac tima i u kontroliranim uvjetima. Većina opreza usmjerena je na gume, budući da su one pod golemim opterećenjem u vožnji. Iz Rimca dodaju kako se Nevere trenutno proizvode u pogonima na Jankomiru, te da su prvi automobili isporučeni kod kupaca diljem svijeta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više