Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Važna vijest. Banke će građanima morati omogućiti da bezbolno smanje minuse na računima

Analiza je pokazala da 95 posto svih prekoračenja čine tzv. prešutna prekoračenja

Zagreb: HNB o bankovnim naknadama za platne usluge 26.11.2018., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatske narodne banke o usporedbi bankovnih naknada za platne usluge. Boris Vujcic. rPhoto: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Danas je potpisan Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu između Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske narodne banke i trinaest poslovnih banaka koje odobravaju prešutno prihvaćena prekoračenja po tekućem računu.

Kako se navodi u priopćenju HNB-a, Memorandum omogućuje prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje. Memorandumom se postiže ujednačavanje postupanja među bankama, a time su svi potrošači koji koriste ovaj proizvod u jednakom položaju.

Prešutna prekoračenja išla i do 300 posto plaće ili mirovine

O čemu se zapravo radi? Još u ljeto prošle godine HNB je objavio da je komercijalnim bankama uputio okružnicu u kojoj najavljuju da se pokreće inicijativa za zakonske izmjene vezane za odobravanje prekoračenja na tekućem računu.

Njihova analiza je pokazala da 70 posto klijenata banaka s redovnim primanjima na tekući račun ima odobreno prekoračenje, te da 95 posto svih prekoračenja čine tzv. prešutna prekoračenja na koja se plaćaju visoke kamate, a ta prekoračenja idu i do 300 posto mjesečnih primanja, odnosno tri plaće ili mirovine.

Problematična je bila praksa odobravanja takvih prekoračenja bez ikakvog posebnog zahtjeva, pa vlasnici računa uglavnom nisu bili ni svjesni o čemu se radi i koliki su troškovi. Prelaskom na dopuštena prekoračenja, svim potrošačima, poručuju iz HNB-a, bit će zajamčena niža cijena korištenja prekoračenja te kvalitetnije informiranje prilikom ugovaranja prekoračenja kao i postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja.

Do 30. lipnja sljedeće godine banke moraju ponuditi građanima da smanje minuse

Prema odredbama Memoranduma, banke će najkasnije do 30. lipnja sljedeće godine potrošačima omogućiti prelazak na dopušteno prekoračenje, a samo u iznimnim situacijama tijekom razdoblja primjene Memoranduma moći će mijenjati već odobrene iznose prekoračenja, a da klijent to nije zatražio. Uz to, sve dok potrošačima ne omoguće prelazak na dopuštena prekoračenja, banke neće prodavati potraživanja po osnovi prešutno prihvaćenih prekoračenja, osim u slučaju da su do početka primjene Memoranduma već preuzele obvezu prodaje.

Ponuda banaka za prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja bit će u skladu sa sljedećim kriterijima: banka može ponuditi potrošaču da cijeli iznos prešutnog prekoračenja zamijeni dopuštenim ili kombinacijom dopuštenog prekoračenja s prešutnim. Ako banka ponudi kombinaciju dopuštenog i prešutnog prekoračenja, tada dopušteno prekoračenje mora iznositi najmanje polovicu postojećeg prešutnog prekoračenja, a iznos novog prešutnog prekoračenja može biti najviše u visini prosjeka mjesečnih primanja potrošača bilo plaća ili mirovina.

Dodatno, već od 1. rujna ove godine banke će početi s primjenom ograničenja efektivne kamatne stope na postojeća prešutna prekoračenja, što će za potrošače značiti niže troškove.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više