Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Wall Street klizi s rekordnih razina u iščekivanju izvješća o inflaciji

To je posljedica odluke ulagača da povuku dio zarade s tržišta, s obzirom na višednevni rast cijena dionica i nedostatak novih pokretača

Traders work on the floor at the opening bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on March 12, 2020 in New York. - Wall Street stocks were deep in the red early Thursday, resuming after a 15-minute suspension as the economic pain from the coronavirus deepens and widens. About 25 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was at 21,505.07, down more than 2,000 points or 8.7 percent.The broad-based S&P 500 tumbled 8.1 percent to 2,519.43, while the tech-rich Nasdaq Composite Index shed 7.9 percent to 7,323.31. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
FOTO: AFP

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su se ulagači, zabrinuti zbog jačanja inflacijskih pritisaka, odlučili na dobitonosnu prodaju nakon višednevnog rasta cijena dionica.

Dow Jones oslabio je 112 bodova ili 0,31 posto, na 36.319 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, na 4.685 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 15.886 bodova.

Nakon što su osam dana zaredom dosezali najviše razine u povijesti, jučer su S&P 500 i Nadaq indeks skliznuli s tih razina.

Danas izvješće o inflaciji u SAD-u

Posljedica je to odluke ulagača da povuku dio zarade s tržišta, s obzirom na višednevni rast cijena dionica i nedostatak novih pokretača.

„Tržište je danima bilježilo sjajan rast, pa je potpuno normalno ispustiti nešto zraka iz balona. To je podsjetnik da cijene dionica ne mogu rasti baš svaki dan”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial. Ulagači su oprezni i jer će u srijedu biti objavljeno izvješće o inflaciji u SAD-u.

Jučer su objavljeni podaci o znatnom rastu proizvođačkih cijena u listopadu zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima. U srijedu će se vidjeti koliko je rast proizvođačkih cijena prebačen na leđa potrošača.

Fed tvrdi da će biti strpljiv s kamatama

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u listopadu potrošačke cijene porasle za 5,9 posto na godišnjoj razini, najviše od 1990. godine.

Premda američka središnja banka tvrdi da je rast inflacije privremen i da će biti strpljiva po pitanju povećanja kamata, novi podaci o inflaciji mogli bi utjecati na očekivanja u vezi povećanja kamatnih stopa Feda.

Pad i na europskim burzama

Podršku tržištu pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od 445 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, oko 81 posto ostvarilo je veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 41,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 7.274 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,04 posto, na 16.040 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 7.043 boda.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više