Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Wall Street oštro pao, inflacija u SAD-u iznad očekivanja. Analitičari upozoravaju: 'Na vratima smo recesije'

Najveći dnevni pad indeksa u više od dvije godine

Traders work after the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on Wall Street in New York City on May 23, 2019. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
FOTO: AFP

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer je nakon izvješća o većoj nego što se očekivalo inflaciji u SAD-u splasnula nada ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones pao je 3,94 posto, na 31.104 boda, dok je S&P 500 potonuo 4,32 posto, na 3.932 boda, a Nasdaq indeks 5,16 posto, na 11.633 boda. Najveći dnevni pad tih indeksa u više od dvije godine uslijedio je nakon izvješća koje je pokazalo da je inflacija u kolovozu iznosila 8,3 posto.

Inflacijski pritisci

To je, doduše, manje u odnosu na 8,5 posto iz srpnja, no više u odnosu na očekivanja analitičara od 8,1 posto. Uz to, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energenata i hrane, porasla je s 5,9 na 6,3 posto.

U prethodna četiri dana cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali znatnijem popuštanju inflacijskih pritisaka. „Rasprodaja dionica ne iznenađuje, s obzirom na snažan rast tržišta do objave podataka o inflaciji”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Nakon podatka o inflaciji, splasnule su nade ulagača da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Fed podiže kamate od ožujka, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. rujna

Ulagači strahuju

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, a neki analitičari smatraju da je moguće povećanje i za cijeli postotni bod. „S predstojećim povećanjem u rujnu, Fed je u ovih šest mjeseci podignuo kamate za puna tri postotna boda. Još nismo osjetili cijeli utjecaj svega toga, no osjetit ćemo. Na vratima smo recesije”, kaže Paul Nolte.

Ulagači se plaše da će dulje razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti gospodarstvo u dublju recesiju. Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,17 posto, na 7.385 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,59 posto, na 13.188 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 6.245 bodova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više