Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech WhatsApp onemogućio linkove na konkurentsku (i sve popularniju) aplikaciju Telegram

Linkovi na Telegram ne rade na nekim Androidima nakon jučerašnjeg updatea

FOTO: Facebook

WhatsApp aplikacija za komunikaciju počela je na Androidima blokirati linkove na aplikaciju za sigurnu komunikaciju Telegram, javlja The Verge.

Problem s linkanjem prvo je uočen na Redditu, gdje je jedan korisnik javio da su linkovi na WhatsAppu s Telegramovom domenom mrtvi i ne mogu se kopirati i zatim zalijepiti izvan aplikacije. Drugim riječima, ako korisnici WhatsAppa pokušaju putem aplikacije podijeliti link koji počinje s Telegram.me ili Telegram.org, pojavit će se samo kao tekst, a link neće raditi. Osim toga, WhatsApp je onemogućio i kopiranje i dijeljenje linka, tako da se stranica može otvoriti jedino upisivanjem u novom prozoru.

Još nije u potpunosti razjašnjeno zbog čega se WhatsApp odlučio na potez koji se sasvim sigurno neće svidjeti široj internetskoj zajednici.

The Verge je s Telegramom potvrdio da je ovo rezultat posljednjeg updatea na aplikaciji koji se jučer počeo skidati na telefone korisnika, bez ikakve najave i objašnjenja što je sadržano u updateu.

Ipak, stvari su nešto jasnije ako se zna da netrpljivost između osnivača Facebooka, Marka Zuckerberga u čijem je vlasništvu WhatsApp i suosnivača Telegrama Pavela Durova nije od jučer. Durov je u intervjuu za TechCrunch, objašnjavajući niz prednosti korištenja Telegrama u odnosu na WhatsApp, poput mogućnosti dijeljenja velikih datoteka te kvalitetnijih funkcija za grupno online komuniciranje, kazao kako “on sam nije bio baš preveliki ljubitelj WhatsAppa ni prije tri godine, a to nije ni sada”.

Iako se dosad nije dogodilo da WhatsApp blokira linkove na određene stranice, nije prvi put da Facebook, u čijem je vlasništvu WhatsApp, blokira linkove s određenih stranica. U 2010. Facebook je počeo blokirati linkove na torent servis The Pirate Bay, a nedavno je žestoko kritiziran zbog blokiranja linkova na društvenu mrežu Tsu.co, koja svojim korisnicima plaća postotak prihoda od oglasa za svaki post.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više