Ako vam Kutina nije jako daleko, razmislite da skoknete tamo; počinje super festival, Djevojke su čudne

'Girls are Weird' nekada je bio alternativni festival održavan u barakama na rubu grada. Danas cilja na širu publiku u centru grada.

FOTO: nina djurdjevic

“Želja nam je rušiti predrasude i stvarati neke nove vrijednosti. Pogotovo nam je zanimljivo to što se radi o kreativnom prostoru koji stvaraju žene. I želimo postići nekakvu ravnopravnost u maloj sredini koja je konzervativna, da ne kažem grubo, ali nekada možda i zatucana. Tako da nam je zanimljivo isprobavati nove stvari, bockati nekakve stereotipe i pomicati granice”, objašnjava svoju ideju Davor Habazin, organizator kutinskog festivala Djevojke su čudne.

Habazin je još prošle godine odlučio oživjeti i prevesti naslov nekadašnjeg glazbenog festivala Girls are Weird koji je prije skoro petnaest godina vodila djevojka iz Kutine, Carla Ferreri. Bio je to svojevremeno, objašnjava Habazin, punkerski festival koji se odvijao u Kutinskoj baraci, alternativnom klubu na margini grada. “Sjećam se, gostovali su Drvena Marija, Le zbor, Lollobrigida i takav profil bendova, a ja sam dolazio samo kao posjetitelj”, prisjeća se, te dodaje kako je to bio kvalitetan festival koji je imao jednu dobru priču u pozadini.

Pokušaj ovakve kulture isto je punkerski

“Carla Ferreri već je tada željela promijeniti stereotipno razmišljanje o ženama kao pop-ukrasima, back vokalima i vrištećim fanovima. Meni se svidjela ta ideja pa sam odlučio takav sadržaj festivala, s periferije predviđene za neke alternativne klince koje treba maknuti što dalje od grada da nitko ne vidi što rade, približiti široj publici u samom centru grada”, govori Habazin i objašnjava da se zato festival danas održava u Gradskoj knjižnici i Muzeju Moslavine.

Osim toga, krenuli su ipak s malo ozbiljnijim programom čija je svrha edukacija, promocija slobode mišljenja, prava žena i zdravi dijalog. “Zanimljivo mi je da je taj festival prije petnaest godina bio punkerski, a gledajući danas u odnosu na ono vrijeme, pokušaj ovakve kulture čisti je punk obzirom na društvo i što se zadnjih deset godina događalo”, govori nam jedna od organizatorica, Iva Prosoli. I zato je taj festival tu, nastavlja Prosoli, da bi se razmišljalo o pravima, da bi se promovirala ženska prava i prava ugroženih skupina.

Tako da je osim glazbenog dijela, u programu i filmska projekcija, promocija knjige i izložba. Festival kreće u četvrtak, 9. svibnja, otvorenjem izložbe fotografija Objekt(iv)na, Nine Đurđević, a u petak je na programu predstavljanje knjige Nejednaki, novinarke Ivane Dragičević. U Galeriji muzeja u subotu bit će organiziran i koncert kantautorice Dunje Ercegović, a u nedjelju će se u istom prostoru moći pogledati i film Lada Kamenski, redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića.

Iz serije fotografija Objekt(iv)na Nine Đurđević Nina Đurđević

Uspjeli su ostvariti što su zamislili

Zanimanje za ovakav tip festivala, pokazalo se prošle godine, definitivno postoji i više manje sva su događanja bila dobro posjećena. “Ugostili smo žene poput Jasne Žmak, Nine Romić, Hane Jusić.. tako da smo imali teme koje su aktualne i društveno bitne. I zato se nadamo da će doći što više mladih baš zbog sadržaja koji omogućuje nekakvu dublju razmjenu mišljenja, a toga za mlade baš i nema previše u Kutini”, priča nam Prosoli.

Iako za promjene u svijesti ljudi treba dosta vremena, iz perspektive organizatora, uspjeli su ostvariti ono što su zamislili, no Habazin se svejedno zapitkuje. “Pitanje je da li je to došlo do svijesti prosječnog konzumenta u Kutini i da li je većina publike uopće bili svjesna o čemu se radi. I dodatno pitanje je koliko je to njima uopće bitno, ali recimo da je to bio moj neki osobni pothvat i želja koju sam u nekom obliku ipak uspio ostvariti obzirom na financije i prepreke s kojima sam se susretao”, kaže i dodaje kako ima želju proširiti festival na tjedan dana kako bi bilo što više kulture u tom gradu. “To je samo želja, ako preživimo uopće u ovom obliku bit će to i više nego zadovoljavajuće.”