Amazon je opet krenuo u rat s velikim izdavačem oko cijene e-knjiga, a ovaj put bi mogao izgubiti

Amazon i Penguin Random House u velikom su sukobu

FOTO: AFP/AFP

Najveći svjetski izdavač, Penguin Random House, prijeti Amazonu da bi mogao blokirati prodaju svih svojih izdanja putem ovog servisa ne riješe li se određeni problemi vezanani uz ugovore koje vežu ove dvije kompanije. Ako je za vjerovati upućenim izvorima Amazon, provider putem kojeg se ostvaruje online prodaja otprilike 90 posto svih knjiga na tržištu, pronašao se usred potencijalno velikog skandala zbog novih ugovornih obveza koje želi nametnuti Penguinu. Ova je izdavačka kuća (godišnje objavljuje i do 15.000 knjiga) posljednja od velikih pet izdavača s kojom Amazon treba obnoviti ugovore.

Službene informacije o cijeloj ovoj priči zasada izostaju s obje strane.
U slučaju da ova dva giganta ne riješe svoj problem moglo bi se dogoditi da Amazon zamrzne sve već naručene Penguinove naslove, odnosno da uspori dostavu njihovih naslova svojim krajnjim potrošačima. Ne bi to bilo ništa nova s obzirom da je takva taktika već jednom bila primijenjena i to prošle godine kad su se pronašli u sličnoj situaciji s izdavačkom kućom Hachette. Njihova se svađa tad razvlačila šest mjeseci, a rezultirala je lošim publicitetom za Amazon, ali i gadnim poslovnim rezultatima za Hachette.

Pregovori koji neće dobro završiti

Glasnogovornik Amazona, Tarek El-Hawary, odbio je komentirati ovu navodnu svađu. “Mogu reći samo da smo već ugovorili dugoročne poslovne suradnje s ostala četiri velika izdavača i da bismo na slične uvjete poslovanja pristali i s Penguinom”, izjavio je El-Hawary.

Claire von Schilling, Penguinova glasnogovornica, također je u svom nastupu bila odmjerena. “Upravo pregovaramo s Amazonom, našim dugogodišnjim poslovnim partnerom, i nemamo nikakve namjere prekinuti tu poslovnu suradnju. Želimo da naše knjige budu dostupne svakome”, replicirala je ona.

No, činjenica je da bi mogući problemi vrlo vjerojatno naštetili ugledu i, što je važnije, poslovnom uspjehu obiju kuća s obzirom na to da se na Amazonovim listama najprodavanijih naslova redovito nalaze naslovi upravo ovog izdavača. Upućeni smatraju da je do cijele ove situacije došlo zbog toga što je Penguin dobro osigurao svoju pregovaračku poziciju kad se pred dvije godine udružio s izdavačkom kućom Random House. “Svi ti silni naslovi koje Penguin Random House nudi omogućuju im stvarnu pregovaračku moć. Samo bi rijetki online distrubuteri mogli preživjeti da Penguin povuče svoje naslove iz prodaje”, rekao je Michael Kozlowski, urednik portala goodreader.com.

Tko smije regulirati cijenu e-knjige?

Prema navodima jednog uglednog magazina specijaliziranog za ovo područje cijela se stvar svodi na to da se Amazon pokušava riješiti ugovorne klauzule kojom se regulira tko određuje stvarnu cijenu knjige. Prema direktivi Europske Komisije izdavač je taj koji određuje cijenu e-knjige, dok prodavaču preostaje jedino da se zadovolji provizijom – što Amazonu, dakako, nimalo ne odgovara.

Philip Jones, urednik Booksellera, tvrdi da je olakotna okolnost za izdavača ta što se sve ovo događa baš sad, dobrano prije početka predbožićne prodaje. No, dodao je i da smatra da bi se cijela ova trzavica mogla odužiti i zadržati se u domeni javnih pregovora. I on smatra da je Penguin u prednosti pred Amazonom zbog količine naslova koju godišnje izdaje (a ni ono udruživanje iz 2013. nimalo ne odmaže), no poučen nedavnim iskustima upozorava na to da se Amazon ne boji prljave igre bude li to potrebno.