Artur Menezes u Zagrebu: vodeći brazilski blues gitarist premijerno pred hrvatskom publikom

Menezes je jedan od omiljenih blues gitarista Erica Claptona, a u Zagreb stiže povodom međunarodnog festivala bluesa

FOTO: Lucas Parisi

Jedan od najboljih mladih blues i rock gitarista na svijetu najavljen je kao headliner ovogodišnjeg izdanja Zagreb International Blues Festivala. Brazilski glazbenik Artur Menezes stiže na svoj premijerni nastup u Hrvatsku, a nastupit će sa svojim bendom u petak, 22. ožujka u zagrebačkom Hard Placeu.

“Veselim se nastupu u Zagrebu! Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj i jedva čekam upoznati ljude, a nadam se da ću imati priliku istražiti grad te isprobati vašu tradicionalnu kuhinju,” otkriva uoči nastupa ovaj 26-godišnji brazilski glazbenik s trenutnom adresom u Los Angelesu.

Energična izdanja i nastupe Artura Menezesa hvale magazini, kritičari i publika. Magazin Guitar Player uvrstio ga je u svoju prestižnu listu “25 najboljih novih blues gitarista”, a uz to je zaslužio i Gibson/Albert King nagradu Blues fondacije za “Najboljeg novog gitarista”.

Nastupao s Claptonom

Brazilac je nastupao i s Ericom Claptonom na njegovom Crossroads Guitar Festivalu u New Yorku, dok je na prestižnom natjecanju International Blues Challenge u Memphisu osvojio visoko treće mjesto. Njegova glazbena priča seže u tinejdžerske godine kada je u rodnom Brazilu uz poticaj majke i starijeg brata započeo svirati gitaru i otkrivati glazbena imena kao što su Jimi Hendrix, AC/DC i Stevie Ray Vaughan, a već s 14 godina održao je svoj prvi profesionalni nastup.

Životne okolnosti odvele su ga u Chicago, gdje je sudjelovalo u nizu jam-sessiona s glazbenicima kao što su John Primer, Linsey Alexander, Phil Guy i Jimmy Burns, da bi kasnije preselio u Los Angeles, gdje trenutno živi.

Brazilski korijeni snažno se osjete u njegovoj glazbi, a svoju široku lepezu blues, rock i funky stilova uživo je već predstavio publici diljem svijeta.

Pet studijskih albuma

Među brojnim imenima s kojima je dijelio pozornicu ističu se i Joe Satriani, Bobby Rush i Buddy Guy. Iza sebe ima pet studijskih albuma, a na posljednjem izdanju, “Fading Away” iz 2020. godine, gost na jednoj pjesmi bio mu je cijenjeni Joe Bonamassa.

Često na svjetskim turnejama, Artur Menezes svoju neumornu energiju uživo premijerno donosi i pred hrvatsku publiku. Ulaznice su dostupne u prodaji putem sustava Entrio.hr, a uoči njegovog nastupa ulogu predgrupe preuzet će vinkovački usnoharmonikaš Igor Djeke, u sklopu svog Harp Explosion projekta.

15. izdanje Zagreb International Blues Festivala održat će se od 19. do 22. ožujka 2024. i u četiri festivalska dana, na tri zagrebačke lokacije, dovodi ukupno osam vrhunskih blues izvođača.