Vodeći brazilski blues gitarist svira u Zagrebu. Artur Menezes za Telegram: Nadam se da ću vas dirnuti u srce

Menezes je headliner ovogodišnjeg izdanja Zagreb International Blues Festivala koji se održava od 19. do 22. ožujka

FOTO: Lucas Parisi

Glazbena evolucija dolazi dopuštanjem sebi da miješam sve utjecaje, umjesto da se pokušavam uklopiti u samo jedan žanr. S godinama sam odlučio pisati o stvarima koje su mi intimno važne i koje su povezane s mojim iskustvima u životu. Tako su mi i tekstovi postali mnogo dublji.

Publika ga obožava, a kritika proglašava jednim od najboljih mladih blues i rock gitarista svijeta. Brazilski glazbenik Artur Menezes premijerno će sutra nastupiti u Hrvatskoj, i to u zagrebačkom Hard Placeu, kao headliner ovogodišnjeg izdanja Zagreb International Blues Festivala. Riječ je neumornom i vrlo talentiranom promotoru bluesa i dobre glazbe. Preselivši se iz Brazila u Chicago – gdje je održao zapažene jam-sessione s glazbenicima kao što su John Primer, Linsey Alexander, Phil Guy i Jimmy Burns – na temelju njegovog rada, 2020. godine Sjedinjene Države dodijelile su mu zelenu kartu.

“Osjećao sam se zahvalno”, skromno komentira gitarist, koji je odmah po dobivanju željenoga dokumenta preselio u Los Angeles, gdje živi i danas, te otkuda putuje na neke od najvažnijih blues festivala u svijetu. U rodnom Brazilu je u vrlo ranoj dobi uz poticaj majke i starijeg brata započeo svirati gitaru i otkrivati glazbena imena kao što su Jimi Hendrix, AC/DC i Stevie Ray Vaughan, a već s 14 godina održao je svoj prvi profesionalni nastup.

Otada je Menezes prokrčio svoj put među vodeće blues gitariste na planetu, a u dosadašnjoj je karijeri dijelio pozornicu s velikanima žanra, među kojima se ističu i Joe Satriani, Bobby Rush i Buddy Guy. Iza sebe ima pet studijskih albuma, a na posljednjem izdanju, “Fading Away” iz 2020. godine, gost na jednoj pjesmi bio mu je cijenjeni američki gitarist Joe Bonamassa. Uoči sutrašnjeg nastupa, s Menezesom razgovaramo o njegovim počecima, Brazilu, bluesu i utjecaju majke na njegovu glazbu.

TELEGRAM: Kako ste počeli svirati gitaru i što vas je potaknulo da se okrenete blues glazbi?

MENEZES: Ja sam samouki glazbenik. Sve sam naučio “na sluh”, slušajući ploče i gitariste koje volim. Nakon puno godina profesionalnog sviranja, odlučio sam i formalno studirati glazbu, kako bih razumio teoriju koja stoji iza onoga što radim. A blues je u moj život ušao slučajno. Naime, živio sam blizu radio postaje, i moje je pojačalo jednog dana pokupilo smetnje tijekom emisije koja je vrtjela blues. Mislim da sam tada imao 13 godina, prije toga sam svirao oko dvije godine.

Moja majka je, inače, pjevačica. Zove se Lúcia Menezes i pjeva brazilsku popularnu glazbu. Puno sam naučio od nje, samim time što sam odrastao u njezinoj blizini. A moj veliki brat, Eduardo Menezes, uputio me u rock and roll. Počeo je slušati AC/DC kad sam imao tri godine. Tako da sam tada i ja počeo slušati rock.

TELEGRAM: Kakva je blues scena u Brazilu?

MENEZES: To je sjajna scena. Imamo puno festivala, bendova i sjajnih umjetnika. Brazilska glazba uvelike utječe na moje sviranje. Posebno “Baião”, muzički stil sa sjeveroistoka Brazila, odakle ja dolazim.

TELEGRAM: Danas živite i radite u Los Angelesu…

MENEZES: Los Angeles je odlično mjesto za rad, sviranje, umrežavanje i stvaranje veza. Stekao sam sjajne prijatelje u LA-u.

Pops Magellan

TELEGRAM: Nedavno ste uvršteni na prestižnu listu “25 najboljih novih blues gitarista” časopisa Guitar Player. Kakav je osjećaj?

MENEZES: Bilo je sjajno vidjeti da je moj rad prepoznat i zahvalan sam na tome. Ali, zanimljivo je što me smatraju “novim blues gitaristom”, a ja blues sviram zapravo jako dugo.

TELEGRAM: Čitao sam da ste prvi profesionalni nastup održali s 14 godina. Kako ste se osjećali na pozornici, sjećate li se?

MENEZES: Bio sam vrlo nervozan. Gotovo sam odustao od sviranja nakon tog prvog službenog nastupa. Ali srećom, nešto me natjeralo da nastavim.

TELEGRAM: Izdali ste pet studijskih albuma. Pretpostavljam da se vaš glazbeni stil tijekom godina mijenjao?

MENEZES: Bio sam vrlo mlad kad sam snimio svoje prve albume i nisam imao podršku, pa sam radio solo gotovo sve, od pisanja pjesama, aranžmana, snimanja, miksanja itd. Tako da sam ponosan na to, ali nisam zadovoljan rezultatima. Tijekom godina stvorile su se, srećom, prilike za imati producente i druge sjajne ljude koji rade sa mnom, pa sam sa svojim posljednjim projektima sretniji.

Glazbena evolucija dolazi dopuštanjem sebi da miješam sve utjecaje, umjesto da se pokušavam uklopiti u samo jedan žanr. Što se tiče tekstova, oni su sazrijevali, a ja sam s godinama odlučio pisati o stvarima koje su mi intimno važne i koje su povezane s mojim iskustvima u životu. Tako su mi tekstovi postali mnogo dublji.

Lucas Parisi

TELEGRAM: Kako vam je bilo surađivati ​​s cijenjenim američkim gitaristom Joeom Bonamassom?

MENEZES: Iskustvo je bilo nevjerojatno, stvarno sam mu zahvalan što je odsvirao solo u pjesmi “Come On” s mog albuma “Fading Away” iz 2020. Ubio je!

TELEGRAM: Kako pronalazite inspiraciju za pisanje pjesama? Imate li neku formulu?

MENEZES: Kod mene je to uvijek drugačije. Inspiraciju pronalazim iz svega i u svemu oko mene, a ne samo iz glazbe.

TELEGRAM: Tko su vaši omiljeni glazbenici?

MENEZES: Ima ih zaista mnogo, i to se mijenja tijekom godina pa je vrlo teško odgovoriti na ovo pitanje. Ali, ako moram nekoga izdvojiti, rekao bih da su to Albert King, BB King, Albert Collins, Stevie Ray Vaughan

Karo Achten

TELEGRAM: Kako pronalazite ravnotežu između umjetnosti koju želite stvarati, i glazbenog businessa, koji često zanemaruje tu istu umjetnost?

MENEZES: Jednostavno se krećem kroz sve to i uvijek se podsjećam da ja nisam ono što radim – ja sam ono što jesam. Ja sam prije svega ljudsko biće, duša, a tek onda netko tko svira gitaru, pjeva i piše pjesme.

TELEGRAM: Što očekujete od budućnosti za blues glazbu?

MENEZES: Blues će se razvijati i ići sve dalje, kao i do sad.

TELEGRAM: Predajete gitaru na Glazbenom institutu u Hollywoodu. Što volite kod podučavanja?

MENEZES: Sviđa mi se što mogu podučavati svoj pristup gitari i osjećam kao da, na neki način, pomažem u održavanju bluesa na životu. Također mi se sviđa što imam priliku pomagati ljudima da ostvare svoje snove kao gitaristi.

TELEGRAM: Sutra ćete po prvi put u karijeri zasvirati u Hrvatskoj. Što očekujete?

MENEZES: Uzbuđen sam što sam prvi put u Hrvatskoj! Jedva čekam iskusiti kulturu, hranu, glazbenu scenu i sve ostalo. I naravno, nadam se da ću dirnuti ljude u srce svojim nastupom.