Ne propustite događaj mjeseca, promociju Dežulovićevog hita 'Bili Libar 2': gostuju Miljenko Jergović i Mićo Dušanović

Zagrebačka promocija 'Bilog libra 2' Borisa Dežulovića upriličit će se večeras u 19.00

FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

“Svako nedjeljno poslijepodne, kad Hajduk igra iole važniju utakmicu, u klupskoj baraci, u pošti, u novinskim redakcijama pomahnitaju telefoni”, započet će drugi dio svoje hajdučke sage splitski književnik Boris Dežulović.

“Bili libar 2” srca publike – i to ne samo one hajdučke – osvojio je dočim je lani ugledao svjetlo dana, a svoju će zagrebačku promociju doživjeti 16. siječnja u 19 sati u Laubi. To je, kako je primijetio Miljenko Jergović, knjiga priča, “a možda i rahli dokumentarno-lirski, epsko-evokativni, pomalo i nabožni, svjetotvorni i posvećujući, sakralizirajući roman o svakodnevici.”

“Knjiga o Hajduku, o nogometu i o pripovijedanju, o sjećanju – natalnom i prednatalnom, o fikciji koja narasta u mit, onaj kolektivni, ali i onaj drugi važniji, privatni i intimni”, reći će Jergović.

Miljenko Smoje

Nakon velikog uspjeha Telegramova hita “Bili libar” Borisa Dežulovića (2022.), stigao je i nastavak, naslovljen naprosto “Bili libar 2”. U njemu autor donosi nove uzbudljive priče iz povjesnice splitskog Hajduka; između ostalog, priziva Miljenka Smoju iz zagrobnog života da bi mu napisao predgovor, prokopava arhive da bi došao do zaključka kako su upravo Hajduk i njegova južnoamerička turneja zaslužni za otkriće Diega Maradone, putuje u Beograd da bi se našao lice u lice sa samim Đavlom, odnosno čovjekom koji mu je, kako piše, “uništio djetinjstvo”.

Telegram

“Bili libar 2” postao je hit ponajprije zato što je pisac njime nadišao žanrovska ograničenja i ciljanu publiku, vjeruje urednik knjige Aleksandar Holiga.

“Neke su važne priče, međutim, ostale neispričane i zato je došlo do nastavka. ‘Bili libar 2’ je spektakularan: Dežulović u njemu koristi arhivske izvore, elemente magijskog realizma i svoje superiorne pripovjedačke vještine da bi na osobito čudesan i raskošan način ispričao priču o jednom velikom nogometnom klubu — ali i, naravno, o mnogočemu drugom. Kao što kao kolumnist vješto raskopava i dekonstruira naše svakidašnje mitove, tako ih kao pisač hajdučke legende jednako vješto iskopava i rekonstruira”.

Veličanstveni priručnik

Dežulović, po mišljenju Sinana Gudževića, pokazuje i dokazuje kako je dio veći od cjeline, pokazuje kako se u nogometnoj igri još drži etrursko vjerovanje koje sujevjerje smatra moćnim koliko i religiju.

“‘Bili libar’ je veličanstven priručnik za nogometne lunatike, a lunatik ga je i napisao. Dežulović svijet gleda najčešće s tribine, a vidi ga bolje nego Gagarin. I to što vidi on izlaže tako da čitaocu zastaje dah, pa kad dođe do kraja, hoće produžetke. Neće penale, hoće uzvrat”.

Dežulovićev “Bili libar 2”, kao i istoimeno djelo koje mu je prethodilo, izdao je Telegram koji s ponosom preporuča i svoje ostale edicije iz pera Sanje Modrić, Aleksandra Stankovića, Rajka Grlića i Zrinke Paladino.

Poziv na promociju

“Jednom, naime, jednog dana, kad-tad, i ja ću završiti rukopis i dati novi Bili libar u štampu — Bili libar 5 ili 12, svejedno — Hajduk će onda iznenada porazbijati Dinamo 4-2 i naći se pred dugo i predugo, biblijski iščekivanim naslovom prvaka… Jednom, jednog dana, kad-tad, i ja ću posljednje poglavlje Bilog libra dovršavati pred trideset pet hiljada pomahnitalih gledatelja u divljoj plebejskoj svetkovini na Poljudu“, dio je iz knjige.

I dok čekamo taj novi “Bili libar”, važno je uživati u ovome što je ispred nas, a Telegram i ovom prilikom poziva sve svoje čitatelje da se pridruže na promociji na kojoj će, pored autora, gostovati i Jergović, Holiga te legendarni sportski novinar Mićo Dušanović.