Britanci su se nekako dokopali arhiva Luciana Freuda u kojem su pohranjeni njegovi genijalni dječji crteži

Lucian Freud jedan je od najznačajnijih britanskih slikara 20. stoljeća

FOTO: lucian freud archives

Dosad nepoznati crteži poznatog britanskog slikara Luciana Freuda bit će uskoro, prvi put u povijesti, izloženi u nekom javnom prostoru, piše Guardian. Radi se o njegovim dječjim crtežima, a, kako stručnjaci kažu, već i oni dokazuju da se radilo o velikom talentu.

“Doista su zreli”, rekla je kustosica Nacionalne galerije portreta Sarah Howgate. “Boje su toliko žive”, dodala je kad je opisivala crteže tad 7-godišnjeg, a danas svjetski poznatog umjetnika. Spomenuti crteži su, inače, dio velikog arhiva vrijednog 2.9 milijuna funti koji je doniran državi kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.

Cijeli arhiv sadrži 47 bilježnica ispunjenih gomilom Freudovih skica, a među njima nalašla su se i 162 crteža koje je narisao još kao dječak prije no što je njegova obitelj pobjegla iz Njemačke 1933. kad je Hitler došao na vlast.

Freuda su od najranije dobi zanimali isti motivi

“Najnevjerojatnija stvar koja se tiče ovih crteža je činjenica koliko su oni dobro očuvani. Njegova majka Lucie držala ih je, naime, u kuvertama”, kaže Howgate. Dodaje i kako ovi crteži pokazuju da je Freud od vrlo rane dobi imao fiksaciju na ptice i drveće, motive koji se u njegovim kasnijim radovima često ponavljaju.

Lucian Freud: Autoportret
Lucian Freud: Autoportret wikipedia

No, dosta nerazumljivi zapisi iz ovih svojevrsnih dnevnika otkrivaju i zašto je taj slikar toliko rado slikao portrete i aktove. “Oduvijek je razmišljao o slikanju portreta i aktova, iako je zbog njegovog džojsovskog načinja pisanja to teško shvatiti. Ali jasno je da su sve njegove opsesije postojale već u njegovoj ranoj mladosti”, tvrdi britanska kustosica.

Arhiv će istraživačima biti od velike pomoći

Na izložbi u Nacionalnoj galeriji portreta naći će se i jedan Freudov nedavno otkriven autoportet. I tog se djela država dokopala od vlasnika koji je taj autoportret zamijenio za oprost poreznog duga koji je iznosio 559.773 funti.

Howgate zaključno tvrdi da je Freudov arhiv nevjerojatno bogat i da će stoga istraživačima Freudovog opusa pomoći da bolje shvate kako je ovaj umjetnik koji se u svom radu fokusirao na portrete radio.