Britanski umjetnici izdaju knjigu karikatura inspiriranu tragedijom u redakciji časopisa Charlie Hebdo

Karikaturisti se ovim radovima sprdaju s teroristima

“Draw the Line Here” je zbirka radova britanskih karikaturista, nastalih neposredno nakon tragedije u redakciji časopisa Charlie Hebdo u Parizu. Knjiga sadrži 66 karikatura autora Andrewa Bircha, Ralpha Steadmana, Stevea Bella, Davea Browna, Martina Rowsona i Petera Brooka. Selekciju crteža je odradilo britansko udruženje profesionalnih karikaturista.

Najveći dio radova je nastao ciljano za ovu knjigu. Polovica sredstava od prodaje donirati će se obiteljima žrtava ovog terorističkog čina, a druga polovica ići će humanitarnoj organizaciji English PEN koja promiče slobodu izražavanja.

“Neke karikature u ovoj knjizi su nježne, a neke divljačke. Većina ih zapravo prikazuje ogromnu tugu i duboko neshvaćanje svijeta u kojem ovaj tip humora izaziva ubilačke reakcije”, napisala je novinarska Libby Purves u predgovoru knjige.

Dave Brown, politički karikaturist od 1996. godine, jedan je od autora čiji se rad pojavljuje u ovoj knjizi. On je samo nekoliko dana nakon tragedije napravio vrlo popularni crtež koji prikazuje naslovnicu Charliea Hebdoa iz koje izlazi ruka karikaturista koji pokazuje srednji prst. “Jako brzo sam dobio ideju za tu karikaturu. Svi smo bili pod vrlo snažnim dojmom događaja u Parizu i htio sam napraviti nešto što će imati jasnu i nedvosmislenu poruku. Takva je i većina ostalih radova u ovoj knjizi, jako puno emocija je sažeto u tim karikaturama”, rekao je Brown.

burke

jonesy-Tricolore

Paul-Baker-Virgins