Christie's će najesen opet organizirati onaj aukcijski ciklus na kojem su prošli put zaradili skoro dvije milijarde

Tjedan će otvoriti prodajom nevjerojatnog Modiglianijevog platna

FOTO: Christie's

Aukcijska kuća Christie’s u studenom će pokušati nadmašiti rekordnu zaradu od 1,7 milijardi dolara koju je ostvarila ovog svibnja u samo jednom tjednu. Tad je, naime, održan tradicionalni proljetni aukcijski tjedan u čijem se fokusu nalazi moderna i suvremena umjetnost. Ovaj su ciklus (jesenski aukcijski tjedan iste tematike) nazvali Umjetnikova muza, a otvorit će ga prvo djelo koje će se pronaći u prodaji bit će slika Nu couché Amedea Modiglianija.

Ovo će, inače, biti prvi put da će to Modiglianijevo djelo nastalo potkraj I. svjetskog rata pojaviti na nekoj aukciji. Aukcijska kuća Christie’s očekuje da će cijena ovog platna premašiti cifru od 100 milijuna dolara, a trenutačni rekord najskupljeg djela ovog slikara iznosi 70,7 milijuna dolara.

“Ovo je jednostavno jedno od najvažnijih djela kojima sa se bavio otkako radim u Christie’su, a dugo radim ovdje”, poručio je Jussi Pylkkänen, globalni predsjednik te aukcijske kuće. “Postoji vrlo ograničen broj remekdjela o kojima sanjamo da ih se dočepamo, a ovaj sjajni Modigliani je uvijek bilo jedno od njih.”