Nakon rekordne prodaje Picassove slike, čini se da bi ovaj tjedan tri aukcije mogle srušiti taj rekord

U prodaju idu ključna djela Rothka, Cindy Sherman i Andy Warhola

Auctioneer Jussi Pylkkanen takes bids on the Picasso masterpiece "Les Femmes d'Alger (Version O)" at Christie's in New York City on  May 11, 2015, which went for USD 179.3 million,  smashing the record for most expensive art sold at auction,  way over its pre-sale estimate of USD 140 million.   AFP PHOTO /  TIMOTHY  A. CLARY
FOTO: AFP

Slika Pabla Picassa “Alžirske žene” (Verzija O) na jučerašnjoj je aukciji postala najskupljom ikad prodanom slikom – dosegla je cijenu od 179 milijuna dolara. Aukcijska kuća Christie’s inicijalnu je cijenu postavila na 140 milijuna dolara, a telefonskim su je putem podigli nadmetatelji. Iste je večeri prodana i ona Giacomettijeva skulptura o kojoj smo također već pisali – i ona je postala najskuplja ikad.

Ono što djela impresionističke i moderne umjetnosti u posljednje vrijeme čini toliko cijenjenima su njihova ljepota, dostupnosti i ,najvažnije, dokazana vrijednost. Čini se da cijene za djela iz tih razdoblja kontinuirano rastu zahvaljujući konzervativnom kapitalističkom establišmentu koji je u njima prepoznao neku novu kulturnu valutu.

Inače, jučer je na toj istoj aukciji prodano 34 od 35 djela, a kad se cijene svih zbroje u jednu jedinstvenu brojku ona iznosi 706 milijuna dolara. No, ovaj je veliki aukcijski tjedan tek na početku. Neka izrazito bitna djela su još uvijek dostupna, a slijedi lista najisplativijih.

1. Mark Rothko

Ovaj će se tjedan čak dvije aukcijske kuće natjecati u tome koja će za više para prodati svoju sliku Marka Rothka.

Sotheby’s će prvi ponuditi jednu njegovu sliku i to onu “Untiteld (Yellow and Blue)” za cijenu od 40 milijuna dolara. Radi se o velikom platnu na ulju vibratno žute boje kontarstirane hladnijim tonovima plave, a navodno je to jedno od veselijih djela ovog poznatog umjetnika.

Rothko image
Aukcijska kuća Christie’s će dan poslije na tržište pustiti “No. 10” istog autora. To je platno nešto smirenije od onoga prije, ali ujedno predstavlja i favorita kad je u pitanju isplativost kupnje. Početna cijena krenut će od 45 milijuna dolara.

Mark-Rothko-No-10-1958-large-1041643493

2. Cindy Sherman

I ova je umjetnica jedna od onih čija će djela nuditi prije spomenute aukcijske kuće. Djelo nazvano “Untiteld Film Still #48” jedno je od najvažnijih radova ove umjetnice koja se je proslavila svojim portretima, a upravo je ovo djelo jedino iz serije koje ne prikazuje njezino lice. Christie’s će je ponuditi za 2,5 milijuna dolara.

Untitled Film Still #48 1979, reprinted 1998 Cindy Sherman born 1954 Presented by Janet Wolfson de Botton 1996 https://www.tate.org.uk/art/work/P11518

Sotheby’s će dan prije krenuti s prodajom djela iste autorice naslovljenog “Untiteld #153”. Jedno je to od njezinih rijetkih djela koja se još uvijek nalaze u rukama privatnih kolekcionara, a pripada seriji fotografija “Bajke”. I premda je ta serija obično malo manje cijenjena, očekuje se da će se ova dva djela nadmetati u tome koje će postati najskuplje u svojoj kategoriji. Početna cijena za “Untiteld #153” je 2 milijuna.

untitled-153-by-cindy-sherman-1985-1338639837_b

3. Andy Warhol

Ovih će dana čak tri njegova djela biti ponuđena na nizu aukcija. Prvo u nizu bit će “Silver Liz” čija je procijenjena vrijednost 25 milijuna. Poznato je da Warholove plavuše prolaze bolje, uzme li se u obzir činjenica da je njegova Merilyn prodana za 40 milijuna. Ono što ovu ponudu čini jednistvenom je činjenica da se radi o diptihu – vrlo rijetkoj pojavi kad je Warhol u pitanju.

f02pco1c
“Colored Mona Lisa” druga je Warholova slika koju će tržištu ponuditi Christie’s i od svih ponuđenih djela ono koje će vjerojatno postići najveću cijenu (početne ponude neće iznostiti manje od 35 milijuna dolara). I budimo realni, jedno je od njegovih najznačajnijih djela.

promo253471220
Treća Warholova slika koja će se ovih dana prodavati je “Mao”. Ponudit će je Sotheby’s i to za 13 milijuna. Zbog svoje tematike mogla bi se pronaći u rukama nekog azijskog kolekcionara, a prošle je godine postigla početnu cijenu koju joj je za ovogodišnje potrebe nalijepila poznata aukcijska kuća.

mao-1