Cijeli svijet likovnosti priča o pronađenom djelu koje se pripisuje talijanskom majstoru Caravaggiu

Pokažu li se glasine točnima, slika će vrijediti 120 milijuna dolara

French art expert Eric Turquin stands on April 12, 2016 in Paris in front of the painting entitled "Judith cutting off the head of Holofernes", presented as being painted by Italian artist Caravaggio (1571-1610), while experts are still to determine its authenticity.  
The painting was found out in an attic of a house near Toulouse, southwestern France. / AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
FOTO: AFP

Priča se da je pronađeno izgubljeno djelo talijanskog baroknog majstora Caravaggia. Pokažu li se glasine točnima, pronađeno ulje na platnu moglo bi vrijediti više od 120 milijuna dolara. No, zanimljivo je da je pronađeno tek slučajno kad su vlasnici kuće u blizini francuskog grada Toulousea zbog rupa u krovu popravljali tavan.

Slika je zatečena u začuđujuće dobrom stanju, a pretpostavja se da je nastala između 1600. i 1610. godine. Prikazuje biblijsku scenu u kojoj Judita Holofernu odrubljuje glavu. Mnogi stučnjaci uvjereni su da se radi o novom Caravaggiu pa je stoga Francuska Vlada zabranila iznošenje slike iz zemlje dok se istraga ne završi.

Sve upućuje na to da se radi o Caravaggiu

Eric Turquin, stručnjak za Caravaggiova djela, otkrio je koliko bi slika mogla vrijediti u slučaju da se stvarno radi o djelu baroknog majstora. “Svjetlo i energija tipični su za Caravaggia. Nema ni jedne pogreške i naslikana je sigurnom rukom. Sve su to stilske odrednice koje je čine autentičnom”, tvrdi.

S njim se, za razliku od mnogih drugih, slaže najcijenjeniji svjetski stručnjak za Caravaggia Nicola Spinoza, bivši ravnatelj napuljskog muzeja. “Platno u pitanju zasigurno je originalno djelo majstora iz Lombardije. Prepoznatljivo je čak i bez opopljivog i neospornog dokaza”, tvrdi uvaženi stručnjak u svojoj ekspertizi.

Struka podijeljena

No, Turqin tvrdi da se stručnjaci nikad neće složiti da se radi o Caravaggiu. Dvoje stručnjaka koje je konzultirao po pitanju autentičnosti ove slike atribuirale su je Louisu Finsonu, flamanskom slikaru i trgovcu umjetninama koji je bio upoznat s Caravaggiovim stilom. Tvrde da je Finson posjedovao niz Caravaggiovih djela te da ih je kopirao.

“Treći stručnjak mi je rekao da se ne radi samo o Caravaggiu nego o remek djelu”,rekao je. “Judita odrubljuje glavu Holofernu mora se priznati kao najvažnije otkriće remek djela nekog majstora u posljednjih 20 godina”, tvrdi.

Eric Turquin pozira pred slikom
Eric Turquin pozira pred slikom AFP

Francuski list Le Quotidien de l’Art prenio je pak mišljenje stručnjakinje Mine Gregori koja zastupa drugačije stajalište. Ona, naime, tvrdi da se ne radi o Caravaggiovom originalu, ali priznaje kvalitetu slike.

Slika do daljnjega ostaje u Francuskoj

Po tom pitanju oglasilo se i francusko ministarstvo kulture odlučivši da slika ne smije naputiti francusko tlo jer sve dok se njezino porijeklo ne razjasni. To znači da će u Francuskoj ostati barem 30 mjeseci, što bi stručnjacima trebalo biti dovoljno proces atribuiranja. Pariški Louvre već je proveo tri tjedna proučavajući djelo.

Judita odrubljuje glavu Holofernu pronađena je, inače, u travnju 2014. godine na tavanu kuće u tuluškom predgrađu. Obitelj koja ju je pronašla dojavila je to Marcu Labardu, bliskom Turquinovom partneru. On je nakon čišćenja ustvrdio da se radi o djelu iz 17. stoljeća koje pripada Caravaggiovoj školi. Detaljnije istrage proveo je potom Turquin koji je sliku od javnosti skrivao pune dvije godine.