Cijeli svijet likovnosti već tjednima priča o Picassovoj skulpturi Bista žene

Bista je dosad imala dva vlasnika, a sad se u priču upleo i treći

Bista žene
FOTO: AFP

Svijet likovnosti već tjednima raspravlja o jednoj Picassovoj skulpturi. Radi se o plastici koja se zove Bista žene, završena je 1931. godine, a inspirirana je likom Picassove ljubavnice Marie-Thérèse Walter. Problem je nastao kad je otkriveno da ima dva vlasnika. Larry Gagosian, trgovac umjetninama iz New Yorka, navodno je, naime, tu bistu kupio od Picassove kćeri Maye. No, isto tvrde i pripadnici katarske kraljevske obitelji.

Ovaj tjedan federalni sud u New Yorku otkrio je pak da je vlasnik zapravo treća osoba: Leon D. Black, čovjek koji je u Nadzornom odboru MoMa-e – muzeja u kojem se trenutačno nalazi velika Picassova retrospektiva čije je i bista dio. Gagosian je spornu skulpturu navodno otkupio od Picassove nasljednice u njegovo ime i to za 106 milijuna dolara, bez da je znao da ju je gospođa Widmaier-Picasso već bila prodala agentu katarske kraljevske obitelji.

Spor se nastavlja jer obje strane i dalje tvrde da Bista žene pripada upravo njima, odnosno njihovim klijentima, a dok se ne riješi sporna će skulptura biti izložena u Gagosianovoj galeriji.