Cijeli svijet mrzi Kanye Westa, ali on je, zapravo, vizionar koji mijenja glazbu kao nitko prije njega

Upravo je na posljednji album dodao novu stvar. Album je izdan u veljači

LOS ANGELES, CA - MAY 09: Singer Kanye West performs during 102.7 KIIS FM's Wango Tango at StubHub Center on May 9, 2015 in Los Angeles, California.   Kevin Winter/Getty Images For 102.7 KIIS FM's Wango Tango/AFP
FOTO: AFP

Mišljenja o Kanye Westu dosta su podijeljena, dok ga jedni štuju kao svojevrsno božanstvo, drugi ga preziru. No bez obzira na zauzetu poziciju, nitko mu ne može osporiti da je vizionar koji, još od svog prvog albuma, stalno iznova pomiče granice glazbe. Jasno da ništa drugačije nije moglo biti niti s njegovim posljednim albumom, The Life of Pablo.

Kanye je, naime, izdao taj album dosta pompozno još u veljači, ali je u međuvremenu odlučio da album nije potpun pa je na njega upravo naknadno uvrstio još jednu stvar. Možda vam se ovo ne čini kao najveća vijest ikada, ali Kanye je de facto prva osoba u povijesti glazbe koja je to učinila.

Dosad je na albumu mijenjao samo sitnice

Zanimljivo je da je poznati reper zapravo od samog početka radio album za koji je znao da ga nikad neće završiti. Dosad je, naime, već nekoliko puta mijenjao originalni materijal albuma, ali su promjene koje je u taj album unosio bile dosta male (izbacio je Oceanov glas iz jedne pjesme, a u nekoliko njih ubacio je nove stihove) pa ih nitko nije ni zamijetio.

No čak i oni malobrojni koji ih možda i jesu uočili, nisu očekivali da će Kanye album The Life of Pablo upotpuniti jednom sasvim novom stvari – Saint Pablo.

Kanye ovim činom u pitanje dovodi samu instituciju glazbenog albuma testirajući koliki dio cjeline može rastvoriti prije nego li ona kao takva ne postane izlišna. Pionirski je to posao na koji se nitko prije njega nije odvažio, piše Süuddeutsche Zeitung.

Mnogi će ga opet zbog toga napasti, no zašto glazba u eri streaming servisa ne bi bila jednako promjenjiva kao datoteke od kojih se sastoji? Postalo je jasno da Kanye više ne puca na analognu povijest glazbe, već na njezinu budućnost.

Neviđena stvar u svijetu glazbe

Sve promjene koje je gotovo u tišini dosad unosio u novi materijal vodile su ovog povijesnog trenutka u kojem je na svoj album lansirao stvar o – gle čuda – upravo tom istom albumu. U pjesmi Saint Pablo bavi se, između ostaloga, recepcijom albuma The Life of Pablo i komentira je sa stajališta umjetnika i autora.

Samu pjesmu napisao je navodno nakon što je na Twitteru objavio, kako to sam kaže, svoju najveću sramotu; bankrot. A pjesma kulminira kad se poznati reper u jednom trenutku direktno obratio medijima koji mu predbacuju da je izgubio kontrolu nad svojim životom.

No, Kanye je svim svojim kritičarima ovim činom demonstrirao da nad svojim radom nikad nije imao više slobode nego u ovom trenutku ustoličivši se još jednom tako kao najveći vizionar glazbe ove generacije.