Cijeli svijet priča o katastrofalnoj restauraciji koja je uništila neprocjenjive mozaike

Najmanje desetak mozaika u Turskoj zauvijek je uništeno

FOTO: Twitter

Mnogo se pisalo o tome kako kalifatski militantni vjerski fanatici uništavaju svaki oblik antičke umjetnosti kojeg se domognu. Kulturna dobra od neprocijenjive vrijednosti tako su nepovratno uništena u području koje volimo nazivati kolijevkom kulture. No, malo se zna o tome da vjerski fanatici nisu nužno jedini kojima takve stvari dobro idu – Turcima za takve podvige ne treba ništa više od šake diletanata zaposlenih u državnim uredima koji bi se trebali brinuti za kulturnu baštinu.

Starorimski podni mozaici iz 2. do 6. stoljeća nekad su slovili kao izrazito izražajni komadi umjetnosti. Tematizirali su scene i svakodnevnog života, slike životinja i mitoloških bića. Kad je stari antakijski Muzej mozaika postao premali za rijeke ljudi koje su ga godišnje pohodile morao se preseliti. Mozaici koji su se nalazili u posjedu tog muzeja dijelom su trebali biti restaurirani, a dijelom samo preseljeni. Očito je u cijelom tom procesu nešto pošlo po zlu.

Jedne su turske lokalne novine otkrile kako su mnogi poznati rimski mozaici uništeni prilikom preseljenja iz starog muzeja (drugog po redu muzeja na svijetu čiji je fokus na mozaicima) u adekvatnije prostore. Mehmet Daskapan, stručnjak za mozaike, posjetio je novi muzej i ostao šokiran stanjem u kojem se vrijedni rimski mozaici nalaze. “Mnoga poznata rimska antička djela postala su krajnje neprepoznatljiva, karikature svoje nekadašnje ljepote”, izjavio je konsternirano.

Loš restauratorski posao

Najmanje desetak mozaika uništeno je zbog traljavo izvedene restauracije. “Neki su mozaici u groznom stanju i u potpunosti su izgubili svoju originalnost, a samim time i vrijednost koju su imali”, rekao je Daskapan. Na slikama koje prikazuju stanje prije restauracije i i stanje nakon restauracije jasno je vidljivo da se dvije verzije značajno razlikuju. “Nekim mozaicima sad nedostaju kamenčići koji su prije u njima postojali, dok su na drugima prilikom restauracije instalirani na pogrešna mjesta”, otkrio je turski stručnjak.

Zamjenik ravnatelja Muzeja mozaika oglasio se po tom pitanju i obznanio da će se osnovati specijalno povjerenstvo koje će istražiti Daskapanove optužbe. Već su inicijalna istraživanja dovela do momentalnog prekida svih restauratorskih radova. Glasnogovornik turske inačice ministarstva kulture obznanio je da su restauratorski radovi povjereni jednoj renomiranoj firmi, a oni pak krivicu prebacuju na Francuze koju su navodno u tridesetim godinama prošlog stoljeća loše obavili posao.

Daskapan se nada da će barem preostali nerestaurirani mozaici biti spašeni. Pred dvije godine promatrao je kako dva radnika poznati mozaik Yakto rastavljaju na 150 dijelova. Vidio je kako su pojedini od tih dijelova padali i razbijali se na podu. Dvije se je godine pitao kako će biti opet sastavljen i sad je dobio svoj odgovor. “Da se ovaj skandal u umjetnosti dogodio negdje u Francuskoj, Velikoj Britaniji ili SAD-u padale bi glave. Ovi mozaici ne predstavljaju samo bogatstvo Antakije i Turske, već su bogatstvo cijelog svijeta”, zaključio je Daskapan.