Čini se da bi ove godine stručni žiri Cannesa mogao biti najbolji do sada

Braća Coen, Sienna Miller i Guillermo del Toro samo su dio spektakla

FOTO: buro247.com

Filmski festival u Cannesu je objavio imena sudaca koji će ove godine odlučivati o sudbini filmova (i njihovih stvoritelja) koji će tamo biti prikazani. Podsjećamo, i mi imao svoje predstavnike u Cannesu. Dalibor Matanić predstavit će se svojim filmom “Zvizdan” u sklopu zasebne festivalske sekcije – The UN Certain Regard (ovaj dio festivalskog programa ocjenjivat će i posebni žiri na čijem će čelu biti glumica Isabella Rossellini).

 
Braća Coen već su prije potvrdila svoja mjesta u žiriju, a sad je osvanulo dodatnih sedam imena. Osim njih, ove će godine u žiriju sjediti čak četiri žene: glumice Sienna Miller i Rossy de Palma, francuska glumica/redateljica Sophie Marceau i jedna relativno nepoznata glazbenica iz Malija – Rokia Traoré. Ostatak žirija bit će sastavljen od Guillerma del Tora, Jake Gyllenhaala i Xaviera Dolana.
Ova će moćna gomilica na 68. po redu Filmskom festivalu u Cannesu odgledati 17 filmova iz natjecateljskog dijela programa. Treba uzeti u obzir i činjenicu da lista još nije finalna pa bi se još koji film mogao priključiti utrci za Zlatnu palmu. Poželite li i vi biti dio najzvjezdanijeg europskog filmskog festivala, zaputite se na Azurnu obalu između 13. i 24. svibnja. Ali, ako trebate potvrdu stručnosti žirija prije nego li odlučite kupiti svoju avionsku kartu, ne brinite. Mi vam u nastavku donosimo portrete sudaca.

1. Joel i Ethan Coen

Braća Coen
Braća Coen optigrab.org

Braća Coen postali su poznati kao redatelji, scenaristi i producenti, a proljetos su odlučili kameru nakratko zamijeniti predsjedateljskim ulogama u kanskom žiriju. Vjerujem da na njihov rad govori dovoljno o njima pa na njih stoga ne treba trošiti više riječi.

2. Rossy de Palma

Rossy de Palma
Rossy de Palma en.unifrance.org

Ova je glumica ikona španjolske kinematografije i jedna od muza Pedra Almodovara. U njegovim filmovima glumi od sredine osamdestih godina, a zadnji na kojem su surađivali, “Slomljeni zagrljaji”, bio je i sam dio službenog programa u Cannesu 2009. godine.

3. Sophie Marceau

Spohie Marceau
Sophie Marceau www.pinterest.com

Dolazi iz Francuske, a poznata je postala kad je osvojila prestižnu filmsku nagradu Cesar u dobi od samo 16 godina. Podjednako je vole filmaši koji se bave kako komercijalnim tako i art filmom. Njezina filmografija navodi čertdesatak crtica (ukljućujući Jamesa Bonda), a i nju je samu pred šest godina ocijenjivao stručni žiri u Cannesu.

4. Sienna Miller

Sienna Miller
Sienna Miller pinterest.com

Ova Britanka nije samo filmska, već i priznata kazališna glumica. Surađivala je s mnogim velikim imenima filmske industrije, a ove će godine suditi kolegama sa seta.

5. Rokia Traoré


Rokia je afrička glazbenica. Njezin se rad odlikuje zanimljivim kombinacijama tradicionalnih afričkih ritmova i elemenata suvremene glazbe; što nikako ne treba čuditi budući da je svoje djetinstvo provela rastrgana između Europe, Bliskog Istoka i Malija. Dosad je izdala pet studijskim albuma i svoju otvorenost drugačijem dokazala nizom glazbenih suradnja koje je dosad ostvarila.

6. Guillermo del Toro

Guillermo del Toro
Guillermo del Toro blastr.com

Guillermo del Toro i pribraja se, uz Alfonsa Cuaróna i Alejandra Gonzáleza Iñárrita, najinovativnijim redateljima mlađe generacije meksičkih filmskih umjetnika. Zanimljivo je da je svoju karijeru započeo kao specijalist za šminku i specijalne efekte, a ostalo je sad već povijest.

7. Xavier Dolan

Xavier Dolan
Xavier Dolan xavierdolandaily.tumblr.com

Službena stranica ovog francuskog filmskog festivala navodi da se radi o kanadskom redatelju, scenaristu, producentu i glumcu. Nakon što je svoja prva dva filma snimio sa samo 20 godina i njima se predstavio u Cannesu (uz odlične kritike i recepciju publike), nastvaio je svoj pohod na nagrade. Požeo ih je u Veneciji, Cannesu i Rimu. Trenutačno radi na novom filmu. Tko zna, možda je sazrijelo vrijeme za Oscara?

8. Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal instagram

Jake je odrastao u obitelji glumaca i na filmu je debitirao već s 11 godina. Javnosti je postao poznat nakon što je snimio legendarnog “Donnieja Darka”. I za njega se može reći da je od onih glumaca koji s jednakim žarom rade na blockbusterima, ali i nezavisnim filmovima. Odnedavno ga se može gledati i na brodvejskim daskama.