Čini se da frontman Radioheada nije baš zadovoljan stanjem u umjetnosti

Usporedio je YouTube s nacistima koji su bespoštedno krali umjetnička djela

INDIO, CA - APRIL 14: Musician Thom Yorke of Radiohead performs onstage during day 2 of the 2012 Coachella Valley Music & Arts Festival at the Empire Polo Field on April 14, 2012 in Indio, California.   Kevin Winter/Getty Images for Coachella/AFP
FOTO: AFP

Thom Yorke, frontman grupe Radiohead, nedavno je izjavio da smatra da YouTube i Google drže kontrolu nad umjetnošću baš onako kako su pred pola stoljeća to činili nacisti. U istom je razgovoru ustvrdio i kako on sam nikad ne koristi YouTube, nego da on novu glazbu traži putem online glazbenog shopa koji se zove Boomkat.

“Jedan mi je prijatelj otkrio ovu platformu kako bih preskočio reklame na YouTubeu. Njima su oglasi važniji od bilo kojeg drugog sadržaja. Zarađuju gomilu novaca, a umjetnici i dalje ne dobivaju ništa ili dobivaju jako malo i očito to ljude u YouTubeu nimalo ne smeta”, rekao je.

Kad je upitan kako bi on riješio taj problem nije imao odgovor. “Nemam rješenje za taj problem. Ja samo znam da oni zarađuju na temelju rada umjetnika koji za to nisu plaćeni. Ljudi govore da živimo u eri u kojoj je umjetnost besplatna, ali to nije istina”, nastavio je i dodao da je situacija u današnjoj umjetnosti usporediva s onom u II. svjetskom ratu kad su nacisti pljačkali gdje god su stigli.