Čini se da je ukradena Rembrandtova grafika ipak samo zametnuta, a knjižnica se nevjerojatno osramotila

U lov za lopovom se uključio i FBI, a na kraju je ispalo da su slike bile u drugoj ladici

Voters line up to cast their vote at the Boston Public Library  November 6, 2012 in Boston, Massachusetts.  The final national polls showed an effective tie, with either US President Barack Obama or Republican challenger Mitt Romney favored by a single point in most surveys. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
FOTO: AFP/AFP

Pisali smo, u nekoliko navrata, o tome kako je jedna bostonska knjižnica zagubila dvije grafike vrijedne više od 600.000 dolara. Sad je objavljeno da su ukradene grafike pronađene u toj istoj knjižnici. Nakon svih silnih dosad provedenih istraga na kraju je ipak ispalo da su sporne grafike samo zametnute, barem tako tvrdi Knjižnica grada Bostona.

Dürerova grafika “Adam i Eva”, čija procijenjena vrijednost iznosti otprilike 600.000 dolara, pronađena je zajedno s Rembrandtovim autoportretom (20.000-30.000 dolara). Potraga za ovim vrijednim radovima razvlačila se mjesecima, a na kraju ih je pronašla konzervatorica Lauren Shott.

“Presretni smo što smo ta blaga pronašli upravo ovdje”, komentirala je ravnateljica knjižnice Amy Ryan. “Grafike su pronađene u izvrsnom stanju, jednostavno su zametnute. Knjižnica još uvijek predano radi na poboljšanju sigurnosnih uvjeta, ali danas je veliki dan za cijelu ekipu Knjižnice. Zaposlenici ne bi mogli biti sreniji nakon stotina sati uloženih u potragu za grafikama. Zahvalila bih se FBI-ju, bostonskoj policiji i Državnom odvjetništvu na uloženom trudu”, poručila je Ryan.

Šok i nevjerica

Shott je rekla da je bila šokirana kad je pronašla izgubljene grafike. “Bila je to prva stvar koju sam taj dan dotaknula. Vidjela sam Rembrandta kroz prozirnu foliju i zapitala se ‘Da to možda nije onaj Rembrandt kojeg tražimo?'”.

Nestala Rembrandtova grafika : Self-portrait with plumed cap and lowered sabre (1634.)
Nestala Rembrandtova grafika : Self-portrait with plumed cap and lowered sabre (1634.)

Djela su pronađena nekoliko metara dalje od mjesta na kojem su trebala biti cijelo ovo vrijeme. Knjižnica je poručila da je prije no što su grafike konačno pronađene četrnaestero zaposlenika neumorno prekopavalo po otprilike 180.000 od 320.000 djela koliko ih knjižnica ukupno posjeduje.

Grafika Albrechta Dürera: Adam and Eve (1504.)
Grafika Albrechta Dürera: Adam and Eve (1504.)

Ryan, koja je u međuvremenu podnijela ostavku, odahnula je nakon što su slike pronađene. Poručila je da se ne radi ni o čemu drugome doli ljudskoj pogrešci i da su dvije sporne grafike sad vraćene na svoja stara mjesta. FBI će nastaviti pokrenutu istragu, ali i sama će Knjižnica pokušati utvrditi kako je točno do cijele ove zbrke došlo.