Čini se da je zagrebačka Moderna galerija pokrenula još jedan zanimljiv (i gotovo besplatan) projekt

Izgleda da zagrebačku ljetnu scenu niti ljetne vrućine nisu uspavale

05.03.2013., Zagreb - Otvorenje izlozbe 100 X Francuska, izlozba francuske fotografije - Francuska fotografija od poceltka do nasih dana, izlazu se radovi Henrija Cartiera Bressona, slikara Edgara Degasa, francuskih fotoreportera poput Janine Niepce i Sabine Weiss. 
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Moderna će galerija danas u sklopu manifestacije Dugi petak na Lenucijevoj potkovi, kada je s povoljnijom cijenom ulaznica otvorena do 22 sata navečer,predstaviti sliku “Svjetlonoše Luciferi” iz 1929. godine bugarskog slikara Georgesa Papazoffa. Bit će to prvo takvo događanje u sklopu njihobog novog izložbenog projekta “U fokusu”.

“U fokusu” je novi ciklus studijskih izložbi Moderne galerije kojim se ukazuje na posebno važna djela iz galerijskog fundusa koja su vrijedna, ali rijetko izlagana i gotovo nepoznata javnosti. Još jedna osobitost tih djela je da su sva koja putem ovog ciklusa biti predstavljena nabavljena na prvim izložbama održanima 1934. i 1935. u Vranyczanyjevoj palači, domicilnom prostoru Moderne galerije.

Kao što smo rekli, ovaj će projekt započeti predstavljanjem slike Geogesa Papazoffa, jednog od najvažnijih protagonista nadrealističkog pokreta. Ciklus “U fokusu” nastavit će se najesen kad slijedi predstavljanje dviju muzejski obrađenih i temeljito restauriranih slika Fransa Masereela, belgijskog slikara koji je uglavnom djelovao u Francuskoj.

Georges Papazoff, 'Svjetlonoše - luciferi', 1929
Georges Papazoff, ‘Svjetlonoše – luciferi’, 1929 Photographer: Goran Vranic

 

Inače, Dugi petak na Lenucijevoj potkovi zajednički je projekt triju muzeja smještenih u krugu nekoliko stotina metara: Umjetničkog paviljona, Arheološkog muzeja i Moderne galerije. Traje od veljače ove godina, a cijena ulaznica na Dugi petak košta tek deset kuna. Institucije uključene u ovaj projekt čak su za svoje posjetitelje produžile i radno vrijeme do 22 sata. Eto, divna prilika za malo kulturnog uzdizanja prije noćnih šetnji gradom.