Članice Pussy Riota u Crnoj Gori otvaraju prvi muzej u kojem će izlagati isključivo ženske umjetnice

Njegova funkcija će biti isticanje spolne diskriminacije u svijetu umjetnosti

Members of Russian punk rock protest group Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova (L) and Maria Alyokhina (R) speak with Welsh singer Charlotte Church from on top of a Russian military vehicle at The Park stage on the first official day of the Glastonbury Festival of Music and Performing Arts on Worthy Farm near the village of Pilton in Somerset, South West England, on June 26, 2015.  
 AFP PHOTO / OLI SCARFF / AFP / OLI SCARFF
FOTO: AFP

Ruskinja Maria Alyokhina objavila je da u Crnoj Gori uskoro planira otvoriti muzej namijenjen isključivo ženama. Alyokhina je članica Pussy Riota, ruske feminističke punk rock skupine poznate po kontroverznim protestnim akcijama.

Uz pomoć drugih aktivistica Alyokhina radi na otvaranju Novog balkanskog muzeja žena, čija bi primarna funkcija bila isticanje spolne diskriminacije u svijetu umjetnosti. Muzej, koji će se voditi postulatom “za žene, od žena, o ženama”, zapošljavati će isključivo žene. U njemu će raditi kuratorice i administratorice, a u skladu s tim cilj im je promovirati samo umjetnice. Datum otvorenja još uvijek nije poznat.

Kapitalizam je stvorio patrijarhalno društvo

U ovom trenutku žene čine 30% umjetnika čiji su radovi predstavljeni u galerijama i muzejima u New Yorku i Los Angelesu. One upravljaju samo četvrtinom važnih umjetničkih institucija u SAD-u, i u usporedbi s muškim kolegama zarađuju 71 cent u odnosu na njihov 1 dolar.

Umjetnica Micol Hebron smatra da je problem u tome što kao društvo nemamo poštovanja i nismo zainteresirani za ženski pogled na svijet. “Vjerojatno ćete zaraditi više novaca ako prodajete ili preprodajete djela muških umjetnika. To što su njihovi radovi skuplji ne znači da su i bolji, to samo znači da smo od kapitalizma stvorili patrijarhalni sustav”, rekla je Hebron za Artnet.

Siguran kanal za kreativno izražavanje žena

Alyokhina je u ovaj projekt ušla vrlo motivirana ponajviše zbog vlastitih iskustava, i zbog želje da ženama otvori siguran kanal za kreativno izražavanje. “Žene se u medijima boje izraziti svoje mišljenje jer misle da ako to naprave, završiti će u zatvoru”, rekla je Alyokhina za Artnet.

Tri godine su prošle od izlaska filma “Punk Prayer” koji prati članice Pussy Riota u protestu koji ih je proslavio na svjetskoj razini. One su početkom 2012. ušle u katedralu Krista Spasitelja u Moskvi gdje su odradile improvizrani koncert kojim su javno osudile ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nakon tog koncerta dvije njihove članice su uhićene, i to ih je pretvorilo u internacionalni simbol protesta. Iako su počele kao malobrojni punk bend i kolektiv umjetnica, s vremenom su izrasle u ozbiljni pokret.