Danas počinje jedan sasvim novi književni festival, a nama se čini da bi mogao biti sasvim dobar

Prvi Zagreb book festival ima dvije teme koje morate zapamtiti - krimiće i Švedsku

05.05.2015., Zagreb - U Muzeju za umjetnost i obrt odrzana je konferencija za medije povodom knjizevno-kulturne manifestacije Zagreb Book Festival. Festival je zamisljen kao godisnja manifestacija koja slavi i promice pisanu rijec i njezinu specificnu moc da obogacuje ljudsko iskustvo. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

More festivala koje je preplavilo našu festivalsku scenu posljednjih nekoliko godina upravo je postalo nešto malo veće. Danas počinje sedmodnevni književni festival nazvan Zagreb book festival. Čini se da će ovo biti jedan dosta ozbiljan festival, a još me više veseli što je riječ o književnom festivalu koji bi mogao poprimiti neke puno veće razmjere nego što su organizatori očekivali.

Kriminalistički roman u fokusu prvog ZBF-a

Premijetno izdanje Zagreb book festivala već dokazuje da se radi o ekipi koja je vrlo dobro znala što je radila kad je ovaj festival postavljala na noge. Koncept ovog festivala izrazito je otvorene forme pa se tako u njemu mogu pronaći elementi izrazite interdiskurzivnosti – sjajan primjer koji dokazuje da kultura može biti itekako zanimljiva prihvati li se međusobna prožetost i nužna neodvojivost njenih djelatnih sastavnica.

ZBF je osmišljen kao manifestacija redovnog godišnjeg karaktera čiji je cilj predstaviti hrvatsku književnu produkciju kroz prizmu međunarodnog konteksta. Ove je godine kao zemlja partner izabrana Švedska, a kako u posljednjih nekoliko godina skandinavskom krimiću internacionalna prepoznatljivost brutalno raste, shodno tome logično je i da će književni žanr koji će dominirati ovogodišnjim ZBF-om krimić.

Krimić je književna forma koju stručnjaci (neopravdano) smještaju na samu marginu književnosti, ali to je ujedno i forma koja od svog nastanka u 19. stoljeću niti u jednom trenutku nije izgubila na popularnosti bile u pitanju literarna produkcija ili njena recepcija. ZBF će organizirati večeri na kojima će se po prvi put kod nsa ljudi koji se ovim dijelom književnosti ozbiljno bave progovoriti o različitim metatematskim aspektima kriminalističkog romana.

Odličan program premijernog izdanja ZBF-a

Što se tiče programa ovog festivala on je razgranan na tri strane – jedna je od tih strana književne naravi, druga je izrazito edukativnog karaktera, dok je treća neka light varijanta ozbiljnog zabavnog programa.

https://www.youtube.com/watch?v=yXQvaRnMH2Q

U sklopu ovogodišnjeg ZBF-a predstavit će se recentna djela kako najznačajnijih hrvatskih, tako i švedskih autora koja uključuju imena poput Pavala Pavličića, Hrvoja Šalkovića, Drage Hedla, Ede Popović, Roberta Perišića, Igor Mandić, s jedne strane, a Jensa Lapidusa, Kristine Ohlsson, Roslunda i Thunberga, Svena Nordqvista i Ulfa Starka, s druge.

Edukativna komponenta programa poglavito se svodi na različite javne tribine u kojima će sudjelovati autori. No u cijeloj toj priči postoji i jedna možda mnogo važnija inicijativa usmjerena na rad s djecom. Budući da je u pitanju suradnja sa Švedskom, teme koje će se obrađivati na radionicama odnose se na pitanja rodne ravnopravnosti u dječjoj književnosti, pitanja sigurnosti na internetu i društvenog koncepta tolerancije.

Onaj zabavni dio programa, koncerti koji nam se čine stvarno zanimljivi, izvodit će se na ljetnoj pozornici zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (ovogodišnjeg domaćina festivala) i promovirat će švedski elektonički sound, suvremeni koncept domaćih simfonijskih nada i žensko kantaurotsko pismo Nine Romić.

Sasvim dobro složeni festival

Što nakon svemu ovome još treba dodati kako biste se već danas zaputili u MUO? Govorimo o festivalu koji objedinjuje ozbiljna imena međunarodne kulturne produkcije s kulturom kao neovisnom i ohrabrujućom snagom koja se temelji na slobodi izraza.

ZBF trajat će od danas – dakle, ponedjeljka 18. svibnja – do iduće nedjelje – 24. svibnja. Program je toliko šaren da sam siguran da ćete pronaći nešto za sebe, ma koliko (ne)zahtjevni bili. Kako ne biste sami morali pretraživati silne internete samo da ga se dokopate slobodno klinknite na ovaj link i pronjuškajte po festivalskoj ponudi.