Večeras u 20:30 sati objavljujemo prvi nastavak velikog serijala o nastanku crtića u Hrvatskoj

Na Telegramu potražite megafeljton o Zagrebačkoj školi animiranog filma

Večeras pročitajte prvi nastavak našeg velikog feljtona o počecima, nastanku te najboljim i najgorim danima animiranog filma u Hrvatskoj. Ovo je uzbudljiva priča o tome kako je prve animirane slike kod nas proizveo sposobni ruski emigrant Sergije Tagatz još ranih 20-ih godina, dok je prva organizirana proizvodnja animiranih filmova, mada kratkotrajna, začeta u današnjoj Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar. Svi su ti filmovi bili edukativni i namjenski, a danas su izgubljeni.

U večerašnjem prvom nastavku našeg velikog serijala o animiranom filmu saznajte sve o prvoj sačuvanoj filmskoj roli sa snimljenim crtežima u Zagrebu, otkrijte malo poznate detalje o uhodanoj produkciji animiranih reklama 30-ih i pročitajte kako su entuzijastični pioniri poput Kamila Tompe ostvarili prve pokušaje u animaciji lutaka i sjena.

Prođite i kroz sve što smo saznali o tome kako je svestrani Fadil Hadžić okupio ekipu Studija za crtani film satiričnog lista Kerempuh, kako su se crtanom filmu posvetili velikani poput Waltera i Norberta Neugebauera, Dušana Vukotića i Borivoja Dovnikovića i napokon – kako je realiziran “Veliki miting”, prvi poslijeratni crtani film u Jugoslaviji, od epohalnog značaja za kasniji postanak Zagrebačke škole, ali i Zagreb filma.

Prvi nastavak feljtona o animiranom filmu potražite večeras u 20:30 samo na Telegramu

Slika iz 'Velikog mitinga' (1951.)
Slika iz ‘Velikog mitinga’ (1951.)