Drugi dio velikog Telegramova serijala o povijesti hrvatskih crtića objavljujemo večeras u 20:30 sati

U nastavku počinje priča o zlatnom dobu Zagrebačke škole crtanog filma

Nakon prvog nastavka, u kojem smo ispripovijedali sve o pionirskim pokušajima animacije u Zagrebu 20-ih te stigli do velikog proboja braće Neugebauer i Kerempuhova studija za crtani film s ‘Velikim mitingom’ 1951., polako se približavamo osnivanju Studija za crtani film Zagreb filma i njegovu zlatnom periodu u kojem je globalno najpoznatiji događaj “Surogat” Dušana Vukotića i njegov Oscar za najbolji animirani film 1961. godine. No kako se dogodilo da je u samo nekoliko godina Zagreb film od relativno opskurne jugoslavenske produkcijske kuće postao jedan od najpoznatijih studija za animaciju u svijetu? Kako su zagrebački animatori počeli nizati međunarodne uspjehe i kako su se profilirali u velike autorske ličnosti? Odgovore na ta i još mnoga pitanja pokušali smo dati u drugom nastavku našeg feljtona.

Moći ćete saznati kako je hrvatski emigrant Bogoslav Petanjek stvorio prvi crtani film u Argentini, kako je na krilima uspjeha ‘Velikog mitinga’ ekipa Waltera i Norberta Neugebauera i Fadila Hadžića osnovala Duga film, prvi specijalizirani studio za animaciju u Zagrebu i Hrvatskoj, te kako su umjetnici iz tog ubrzo ugašenog studija uspjeli kreirati prvi hrvatski crtić uspješan u svijetu – “Crvenkapicu”. Također, saznat ćemo i kako se Uprava Zagreb filma na temelju sjajnih reklamnih filmova Dušana Vukotića i njegovih suradnika odlučila upustiti u veliku animiranu avanturu, a vidjet ćemo i što je bilo dalje – kako su naši animatori počeli stvarati sve avangardnija i eksperimentalnija ostvarenja i razvili vlastite autentične stilove animacije.

Ovdje se pojavljuju svi općepoznati veliki autori Zagrebačke škole – pored Vukotića, tu su i Vatroslav Mimica, Nikola Kostelac, Aleksandar Marks i Vladimir Jutriša, Borivoj Dovniković, Vlado Kristl, ali i novi naraštaj koji čine Zlatko Bourek, Pavao Štalter, Nedjeljko Dragić, Zlatko Grgić i mnogi drugi. Drugi nastavak feljtona traje sve do 1972. kada je pokrenut Animafest, drugi po redu festival animacije uopće u svijetu, a samo nekoliko godina prije započeo je i rad na jednom od najkomercijalnijih i najpopularnijih projekata Zagreb filma – crtanoj televizijskoj seriji o profesoru Baltazaru, vječnom miljeniku djece i odraslih.

Drugi nastavak feljtona o animiranom filmu potražite večeras u 20:30 h samo na Telegramu

Slika iz 'Surogata' (1961.)
Slika iz ‘Surogata’ (1961.)