David Bowie na 77. rođendan dobio ulicu u Parizu, takvu počast još mu nije odala ni Velika Britanija

Ulica posvećena popkulturnoj ikoni smještena je između modernih poslovnih zgrada

France, Paris, January 8, 2024, street sign. Inauguration of rue David Bowie. Photograph by Maeva Destombes / Hans Lucas.
France, Paris, 8 Janvier 2024, plaque de rue. Inauguration de la rue David Bowie. Photographie de Maeva Destombes / Hans Lucas. (Photo by Maeva Destombes / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
FOTO: Hans Lucas via AFP

Ulica u Parizu nazvana po Davidu Bowieju službeno je otvorena na 77. rođendan pokojne popkulturne ikone, piše NME.

Podsjetimo, vijest da će francuska prijestolnica nazvati ulicu upravo po njemu prvi put je objavljena još 2020. godine, kada je gradonačelnik 13. arondismana Jérôme Coumet – inače veliki Bowiejev obožavatelj – otkrio da mu je to u planu.

Prošlog tjedna potvrđeno je i da će se gradonačelnikova ideja realizirati, i to na Bowiejev rođendan. Jučer, 8. siječnja, Pariz mu je konačno i odao počast otkrivanjem nove ulice – Rue David Bowie.

Prvi pariški nastup

Nova ulica, smještena između modernih poslovnih zgrada, uključujući sjedišta novinskih izdanja Le Monde i L’Obs, otvorila se duž avenije Pierre-Mendes-France, a nadovezuje se i na most koji povezuje aveniju s bulevarom de l’Hopital.

U obrazloženju otvaranja nove ulice rečeno je kako ona slavi Bowiejev prvi pariški nastup 1965. godine – inače, i njegov prvi izvan Ujedinjenog Kraljevstva – kao i njegov “trajni utjecaj na glazbu, modu, kazalište i popularnu kulturu”. Bowie je tada u Parizu nastupao sa svojim bendom, The Lower Third, a bilo mu je tek osamnaest godina.

Podsjetimo, glazbenik je preminuo od raka 2016. godine. Zanimljivo, Velika Britanija još nema ulicu nazvanu po pokojnoj glazbenoj legendi, ali njegov rodni kvart, londonski Brixton ima poznati mural pjevača, koji je naslikao australski umjetnik James Cochran.