Debata o rodnoj ravnopravnosti u Hollywoodu se nastavlja, pridružila joj se glumica koja je tumačila Jean Grey

Kaže da su je zbog starosti producenti isključili iz novih nastavaka X-Mena

Member of the jury Famke Janssen is pictured before the awards ceremony of the Deauville US Film Festival on September 7, 2013, in the French northwestern sea resort of Deauville. AFP PHOTO/CHARLY TRIBALLEAU / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
FOTO: AFP

Famke Janssen, nizozemska glumica koja je u nekoliko nastavaka X-Mena igrala mutanticu Jean Grey, neće se pojaviti u najnovijem nastavku Apocalypse, piše Guardian. Tvrdi da je tome tako zato jer se Hollywood seksistički ponaša prema starijim ženama.

Ova 51-godišnjakinja kaže da ne može shvatiti zašto su Ian McKellen i Patrick Stewart dobili ključne uloge starijih verzija mutanata Magneta i Profesora X-a, a ona to, s druge strane, nije.

U nastavku X-Men: Dani buduće prošlosti (2014.) pojavile su se, naime, različite verzije istih mutanata koje su djelovale u različitim vremenima. U tom nastavnu su Michael Fassbender i James McAvoy igrali mlađe verzije McKellena i Stewarda.

Seksizam na djelu

Zbog toga se Janssen zapitala zašto se slično neće dogoditi u Apocalypseu u kojem će mladu Jeane Grey igrati 20-godišnja Sophie Turner. “Zanimljivo je da se žene zamijenilo i da se njihove starije verzije više nikad neće pojaviti na platnima dok se muškarcima, s druge strane, dopuštaju da da budu stariji”, potužila se.

“Seksizam. Mislim da bih se trebala vratiti zajedno sa svojom mlađom verzijom i to isto onako kako smo to vidjeli u slučajevima Magneta i Profesora X-a”, dodala je.

Veseli se Turneričinoj interpretaciji

Tvrdi da se javila producentima kako bi razgovarali o povrtaku starije verzije Jean u novi nastavak X-Mena, ali nije dobila nikakav odgovor. “Od njih nisam dobila nikakav feedback, osim tišine, naravno.”

No, unatoč tome što je producente nazvala seksistima kaže da se veseli interpretaciji svog lika u tuđoj interpretaciji. “Sophie mi je poslala mail prije nego što je počelo snimanje i tražila da joj dam neke smjernice. Rekla sam joj da ne treba moju pomoć jer je sjajna i jedvam čekam vidjeti što je napravila s našim likom”, zaključila je.