Demantij teksta 'HRT je, valjda zbog paranoje i paničnog straha od Jugoslavije, preveo ime dokumentarca s hrvatskog na engleski'

Dopis glavnog ravnatalja HRT-a Kazimira Bačića prenosimo u cijelosti

FOTO: YouTube

Pozivamo Vas da u skladu s člankom 40. Zakona o medijima objavite ispravak informacija objavljenih dana 24. listopada 2017. godine na portalu telegram.hr u članku pod naslovom “HRT je, valjda zbog paranoje i paničnog straha od Jugoslavije, preveo ime dokumentarca s hrvatskog na engleski“, a kako slijedi:

“U članku pod naslovom “HRT je, valjda zbog paranoje i paničnog straha od Jugoslavije, preveo ime dokumentarca s hrvatskog na engleski” objavljenom dana 24. listopada 2017. godine na portalu telegram.hr, iznesene su netočne informacije kojima su povrijeđeni ugled i čast Hrvatske radiotelevizije.

Članak sadrži brojne neistine, počevši od samog naslova. Tako je netočno da je HRT “preveo ime dokumentarca s hrvatskog na engleski”. Naime, HRT je dokumentarni film Blue & black jeans emitirala pod naslovom koji je naveden u ugovoru o otkupu toga djela zaključenog između HRT-a i produkcijske tvrtke MissArt.

U tom smislu, netočan je i navod iz teksta da je “netko od tamošnjih genijalaca odlučio u najavi programa inače sjajni dokumentarac jasno razumljivog naslova ‘Trst, Jugoslavija’, samoinicijativno ‘prevesti’ kao ‘Blue & black jeans”‘.

lsto tako, netočno je i kako su “zaposlenici (HRT-a) ili njihovi nadređeni, u očitom egzistencijalnom strahu, spremni unaprijed anticipirati ono što bi nekoga s dovoljnom količinom moći moglo zasmetati, pa su preventivno reagirali.”

Zaposlenici HRT-a nisu u nikakvom strahu, već je riječ o tezi temeljenoj na pogrešnoj pretpostavci autora koji radi provjere iznesenih navoda niti u jednom trenutku nije kontaktirao Hrvatsku radioteleviziju, što svjedoči o potpunom izostanku profesionalnog pristupa temi koja je bila predmetom članka.

Zaključno, netočna je i tvrdnja kako je HRT u proteklih godinu i pol dana “ukinuo brojne najkvalitetnije i najgledanije emisije, od onih s trećeg programa radija i televizije, do Hrvatske uživo”.

Sukladno Zakonu o HRT-u i Statutu HRT-a, samostalnost HRT-a ostvaruje se samostalnim obavljanjem djelatnosti, te programskom i uredničkom samostalnošću HRT-a, a osobito u planiranju i proizvodnji programa, pa je u tom smislu i svaka odluka o ukidanju bilo koje emisije zakonita.”

lspravak netočnih informacija mora biti objavljen sukladno odredbi članka 41. Zakona o medijima te Vas pozivamo da postupite sukladno mjerodavnim zakonskim odredbama.

S poštovanjem,

Glavni ravnatelj HRT-a
Kazimir Bačić