Direktor filmskog festivala u Cannesu je ukinuo novinarske projekcije i zabranio selfije

Gospodin Thierry Frémaux donio je nekoliko zanimljivih odluka

May 28, 2017 - Cannes, Alpes-Maritimes, Frankreich - Juliette Binoche attending the closing-night of the 70th Cannes Film Festival at the Palais des Festivals on May 28, 2017in Cannes, France, Image: 333899111, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
FOTO: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Direktor filmskog festivala u Cannesu, Thierry Frémaux, donio je nekoliko zanimljivih odluka. Prvom je ukinuo tradicionalne novinarske premijere filmova koje su se održavale ujutro na dan službenih večernjih premijera otvorenih za javnost.

Osim toga ove godine je zabranio i snimanje selfija na crvenom tepihu, što je komentirao za francuski časopis Le Film Français, a vijest je prenio američki news portal Deadline, iako još nikome nije jasno kako će se ta odluka sprovesti u djelo.

Cannes je poznat po strogim kritičarima

Dosad su kritičari imali prilike pogledati sve filmove u jutarnjim projekcijama, dakle nekoliko sati prije službene premijere. Od ove godine to će se promijeniti pa će kritičari biti u istoj situaciji kao i publika, te će prve dojmove novih filmova steći istovremeno na zajedničkoj večernjoj premijeri.

Filmski festival u Cannesu, koji će 8. svibnja proslaviti svoji 71. obljetnicu, poznat je i zloglasan po izuzetno oštrim kritičarima. Realnost je da zbog toga mnogi filmaši izbjegavaju Cannes, te svoje filmove prezentiraju na drugim festivalima, primjerice u Torontu i Veneciji.

Selfiji na crvenom tepihu umanjuju kvalitetu festivala

Upravo zbog toga Frémaux je odlučio promijeniti tradiciju, a svoju odluku obrazlaže time da želi vratiti privlačnost i blještavilo gala premijera. Smatra da će napetost biti na vrhuncu ukoliko gledatelji i kritičari pogledaju filmove istovremeno.

Frémaux će ujedno pokušati zabraniti snimanje selfija na crvenom tepihu. Prema njegovom mišljenju, snimanje selfija je trivijalno i usporava cijelu ceremoniju, što za rezultat ima umanjenje kvalitete cijelog festivala. Zasad još nije poznato kako se pravilo o selfijima misli implementirati, ali vrlo brzo ćemo saznati. Točnije, od 8. do 19. svibnja kada se održava jedan od najcjenjenijih filmskih festivala.