Dodijeljene nagrade Goya: Film 'The Society of Snow' veliki pobjednik, 'Sigurno mjesto' Jurja Lerotića ostalo bez nagrade

Na dodjeli nagrada Goya prezenteri su bili Penélope Cruz i Pedro Almodóvar, koji su proslavili i 25. obljetnicu ponovnog okupljanja glumačke ekipe filma 'Sve o mojoj majci'

FOTO: AFP

Zvijezda filmova “Alien” i “Avatar”, američka glumica Sigourney Weaver u subotu je osvojila Međunarodnu nagradu Goya za 2024. za, kako stoji u objašnjenju Španjolske filmske akademije “impresivnu karijeru punu nezaboravnih filmova tijekom koje je utjelovila i oživjela neovisne, složene i snažne ženske likove”.

Ova 74-godišnjakinja, najpoznatija po ulozi Ellen Ripley u filmu “Alien”, tek je treća dobitnica počasne nagrade koju su od uvođenja te kategorije 2022. dobile Cate Blanchett (2022.) i Juliette Binoche (2023.).

“Uvijek tragam za pričama o ženama i za žene, da nas podsjete na to koliko su žene moćne na razne iznenađujuće načine”, rekla je Weaver uzvanicima u prepunoj dvorani na gala dodjeli nagrada Goya u Valladolidu. Weaver je odala počast španjolskoj glumici Mariji Luisi Soli, koja je sinkronizirala njezin glas na španjolski u više od 30 filmova, počevši s Alienom.

‘The Society of Snow’ veliki pobjednik

Netflixov film “The Society of the Snow” u oštroj je konkurenciji osvojio nagradu za najbolji film i režiju (J.A. Bayona), piše Variety. Međutim, čak i nakon što je Bayona dobio nagradu za najboljeg redatelja, vladala je neizvjesnost hoće li “The Society of Snow” osvojiti i nagradu za najbolji film, nakon što je nagrada za najbolji adaptirani scenarij otišla filmu “Robot Dreams”, a David Verdaguer za ulogu u filmu “Jokes & Cigarettes” osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Nominiran i za dvije nagrade Oscar – u kategorijama najboljeg međunarodnog dugometražnog filma te šminke i frizure – “The Society of the Snow” dominirao je tehničkim kategorijama na Goya nagradama. Zanimljivo, film koji je nadaleko hvaljen zbog svog tehničkog aspekta snimili su redom filmaši bez holivudskog iskustva, često španjolski, ali također i pobjednici Goye iz Urugvaja (direktor fotografije Pablo Luque) i Francuske (umjetnički direktor Alain Bainée).

U ostalim kategorijama, vrijedi izdvojiti nagradu redateljici Estibaliz Urresola Solaguren za najboljeg novog redatelja/redateljicu (film “20,000 Species of Bees”). Nagrada za najbolju glumicu pripala je Maleni Alterio (film “Something Is About To Happen”), najbolji novi glumac je Matías Recalt (film “The Society of the Snow”), dok je nagrada za najbolji originalni scenarij otišla Estibaliz Urresoli Solaguren za film “The Society of Snow”, koji je i veliki dobitnik ovogodišnjih nagrada Goya.

Nominacija Jurja Lerotića

U kategoriji najboljeg europskog filma bio je nominiran i film Jurja Lerotića “Sigurno mjesto”. Nagrada je, ipak, otišla u ruke francuske redateljice Justine Triet, koja se ove godine s filmom “Anatomija pada” natječe i za Oscara u čak pet kategorija – za najbolji film, najboljeg redatelja/redateljicu, najbolju montažu, najbolji originalni scenarij i najbolju glavnu glumicu.

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Goya prezenteri su bili Penélope Cruz i Pedro Almodóvar, koji su na pozornici proslavili i 25. obljetnicu ponovnog okupljanja glumačke ekipe filma “Sve o mojoj majci”. S njima je dodjelu vodio i glumac Gael García Bernal, a u publici je viđen i španjolski premijer Pedro Sánchez.

U nizu govora tijekom dodjele nagrada pozivalo se i na prestanak seksualnog zlostavljanja u španjolskoj filmskoj industriji, nakon što su tri žene nedavno optužile redatelja Carlosa Vermuta za spolno uznemiravanje, što on negira.

Kompletan popis nagrada Goya provjerite na ovoj poveznici.