Drugi dio 'Avatara' ponovno odgođen, a sad konačno znamo i zašto uporno pomiču datum izlaska

James Cameron uživa velike povlastice i nitko ga se ne usudi požurivati

Canadian film director James Cameron shows 3D glasses prior to a show of his movie"Avatar" on the side line of the World Economic Forum (WEF) annual meeting on January 28, 2010 in Davos.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Već kad je prvi “Avatar” izašao 2009. godine, redatelj James Cameron je svima dao do znanja da će do izlaska idućeg nastavka proći malo duži period. Nitko nije bio pretjerano sretan zbog toga, ali bilo je razumljivo s obzirom da se radi o tehnički vrlo kompliciranom filmu. Prvi od ukupno tri nastavka bio je najavljen za kraj 2016., da bi početkom godine saznali da je izlazak pomaknut za kraj 2017. Pritom nije ponuđen neki službeni razlog za tu odgodu, ali konačno smo dobili komentar od predsjednika studija 20th Century Fox, Jima Gianopulosa. On je na tu temu dao poprilično diplomatski odgovor: “James Cameron ima svoj ritam rada”.

Gianopulos je uvjeren kako će se drugi dio zaista pojaviti u kinima na Božić 2017., a da bi u naredne dvije godine odmah trebala izaći i iduća 2 nastavka. Cameron većinu svog vremena provodi na Novom Zelandu gdje radi na filmu, a Gianopulos ga je posjetio na setu i ostao je fasciniran viđenim. “Centralno mjesto zbivanja je jedna ogromna soba u kojoj je sve. Od poda do stropa sve je prekriveno fotografijama, idejama, prikazima različitih ideja i raznim vizualizacijama. U prvom dijelu je predstavio tehnologiju koja je bila ispred svog vremena, a sad je to dodatno usavršio. Sve skupa izgleda spektakularno”, rekao je šef studija.

Najisplativiji film svih vremena

Usporedbe radi, otkad je prvi “Avatar” izašao 2009., Marvel je izbacio 9 filmova. U vrijeme kad se Hollywood vodi politikom gdje su franšize najbitnije i nastavci se štancaju u kratkom roku, ovaj film predstavlja svojevrsni presedan. No s druge strane, razumljivo je zašto 20th Century Fox daje toliku slobodu Cameronu. Prvi “Avatar” je s ukupno 2.78 milijardi dolara zarađenih na kino blagajnama diljem svijeta uvjerljivo najisplativiji film svih vremena. Čak i da drugi dio uprihodi upola manje, to bi ga svrstalo na 5. mjesto po zaradi.

Gianopulos je definitivno u pravu kad kaže da Cameron ima svoj ritam rada. Primjerice, između “Titanica” i “Avatara” je prošlo 12 godina. Kod ovog futurističkog SF spektakla, uz upotrebnu najnajprednije tehnologije koju često i sam osmišljava i producira, Cameron ima još jedno opravdanje; istovremeno radi na sva 3 nastavka kako bi se mogli objavljivati godinu za godinom i kako nebi opet došlo do ovako dugačke pauze.