Dugo se o nekoj knjizi nije pričalo kao o Plemenitom gospodinu u Moskvi. Konačno je izdana kod nas

New York Times i, recimo, Barack Obama proglasili su je knjigom godine, a iduće godine dobit će i mini TV seriju

FOTO: - / World history archive / Profimedia

Roman Plemeniti gospodin u Moskvi američkog pisca Amora Towlesa, koji je podjednako dobro prihvaćen od kritike i čitatelja, a iduće godine dobiva svoju mini TV seriju, objavljen je na hrvatskom jeziku.

“Taj jedinstveni roman ispunjen je humorom, originalnim likovima i blistavim scenama koje očaravaju čitatelja pričom o čovjeku koji, bez obzira na nesvakidašnje okolnosti svoga života, pokušava otkriti istinsku svrhu”, kažu iz Mozaik knjige, koja je objavila roman u prijevodu Aleksandre Barlović.

S radnjom smještenom u 1922. godinu, roman prati grofa Aleksandra Rostova, nositelja odličja svetog Andrije, člana Konjičkog kluba i voditelja lova, osuđenog na doživotni kućni pritvor.

Gotovo dva milijuna čitatelja

Dok Rusija proživljava turbulentna desetljeća grof sve prati iz tavanske sobe hotela Metropol s neuništivim duhom i duhovitošću, doživljavajući preobrazbu od dokonog bogataša do čovjeka s ozbiljnim zadatkom. Roman je knjigom godine najprije proglasio New York Times, nakon toga i Sunday Times, Mail on Sunday, Irish Times i Daily Express, ali i bivši američki predsjednik Barack Obama. Veliko zanimanje i povratak knjige na vrhove ljestvica potaknuo je Bill Gates koji je izrazio oduševljenje tim djelom.

Kako ističe izdavač, skoro dva milijuna čitatelja potvrdilo je da je Towles napisao roman koji će ostati zapamćen kao jedan od najvećih fenomena u modernoj svjetskoj književnosti. Preveden je na više od petnaest jezika, a na renomiranoj stranici Goodreads, od oko dvjesto tisuća čitatelja dobio je visoku ocjenu (4,36 od maksimalnih 5).

Amor Towles je diplomirao na Sveučilištu Yale te na Sveučilištu Stanford magistrirao engleski jezik. Više od dvadeset godina radio je u području ulaganja, a sada se potpuno posvetio pisanju. Živi na Manhattanu sa suprugom i dvoje djecem a osim romana “Plemeniti gospodin u Moskvi”, napisao je još dva romana “Rules of Civility” (2011) i “Eve in Hollywood” (2013).