Edgar Allan Poe uskoro na sceni HNK-a Split. 'Slučaj Mademoiselle Dupin' donosi dvostruko pariško ubojstvo

Premijera je 3. veljače, a predstava se može pogledati i 5., 15., 16. i 17. veljače

FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu premijerno će 3. veljače izvesti “Slučaj Mademoiselle Dupin” Edgara Allana Poea u režiji Natalije Manojlović Varga.

Iz kazališta navode kako je riječ o dramskom kolažu sačinjenom od motiva iz priče “Crni mačak” te iz serije detektivskih pričâ, a naglasak je stavljen na dvije – “Umorstva u Rue de Morgue” i “Ukradeno pismo”.

“Priče povezuje lik detektiva Augusta Dupina čija je uloga u predstavi povjerena ženi pa je junakinja predstave detektivka mademoiselle Dupin”, stoji u najavi, dok dramatizaciju, uz redateljicu, potpisuje i Ivana Vuković.

Igre zlosutnih znakova

Jesu li sve ovozemaljske zagonetke prejednostavne za njen um? Jesu li svi prosječni zločinački umovi previše predvidivi? U kojem trenutku će postati dosadni? – pitanja su koja si postavlja dramski ansambl splitskog HNK-a.

HNK SPLIT

“Dvostruko umorstvo u Parizu tema je gotovo toliko beskrajno zanimljiva, koliko i kakva aktualna lokalna misterija, koja novinske naslove čini vidljivijima dulje od jednog tjedna. A kada pariško dvostruko ubojstvo potpisuje Edgar Allan Poe, nema sumnje da mu ne nedostaje tame i igre zlosutnih znakova, crnih misli ili ubojstava iz sumanutih ubojičinih motiva”, stoji u najavi.

Glumački ansambl

Naslovnu ulogu igra Ana Marija Veselčić a u ostalim se pojavljuju: Donat Zeko, Marjan Nejašmić Banić, Tajana Jovanović, Anastasija Jankovska, Luka Čerjan, Pere Eranović i Nikša Arčanin.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vasilija Fišer, skladatelj je Gordan Tudor, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, a oblikovatelj tona Tomislav Luetić.

Predstava se može pogledati i 5., 15., 16. i 17. veljače.