Zagrebački HNK najavljuje praizvedbu predstave 'Fafarikul' prema zbirkama priča Đurđice Čilić

Premijera predstave u režiji Ivana Planinića održat će se 18. veljače 2024. u Tonskoj dvorani HNK-a u Zagrebu

FOTO: Mara Bratoš

Praizvedba predstave “Fafarikul” prema zbirkama priča autorice i prevoditeljice Đurđice Čilić “Fafarikul” i “Novi kraj” u režiji Ivana Planinića održat će se 18. veljače 2024. u Tonskoj dvorani HNK-a u Zagrebu.

“Fafarikul” i “Novi kraj” zbirke su stranputica i sjećanja na djetinjstvo koje nas lutajući dovedu na pravi put, a dok istovremeno djeluju toliko nevažno, trajno se i važno urezuju u naše misli. Tekst su adaptirali Ivan Planinić i dramaturginja Mirna Rustemović.

“U životu često ne možemo birati, ali u pripovijedanju možemo. Zato su moje knjige vedre, slatkomelankolične slike, uokvirene pomirbom i harmonijom. U kazalištu one ponovno žive svoj stari početak i novi kraj”, rekla je Đurđica Čilić koja nas na jednostavan, topao i sjetan način podsjeća da kraj života ne znači ujedno i kraj priče.

Rasuti tekstualni predložak

Predstava “Fafarikul” rasuti tekstualni predložak dramaturški montira kao jedinstvenu linearnu priču koju nam pripovijedaju četiri unutarnja glasa. Iako nismo istih generacija i životnih iskustava, rad na predstavi sve nas je vratio u djetinjstvo – “i naše i svijeta”.

“Fafarikul stvara jedinstven osjećaj neodoljive sreće i podnošljive tuge”, rekao je Ivan Planinić o predstavi u kojoj uloge tumače Daria Lorenci Flatz, Živko Anočić, Vlasta Ramljak i Franjo Kuhar.

Mara Bratoš

Scenograf i oblikovatelj svjetla je Ivan Lušičić Liik, kostimografkinja Ana Fucijaš, skladatelj Nikša Marinović, oblikovatelj zvuka Luka Gamulin, a scenski pokret potpisuje Maja Marjančić.

Ova predstava nastavlja istraživati nove i eksperimentalne forme u manjim prostorima zagrebačkoga HNK-a.