Edward Snowden, najpoznatiji zviždač na svijetu, objavio je upravo na YouTubeu dosta moćnu techno stvar

Pri tome mu je malo pomogao Jean-Michel Jarre

FOTO: YouTube

Edward Snowden razvalio je 2013. američku vladu otkrivši svijetu razmjere nadzora koje je godinama vršila na građanima, a jučer je isto tako razvalio svijet glazbe nakon što je na YouTubeu osvanuo njegov glazbeni uradak koji je snimio uz pomoć francuske ikone Jeana-Michela Jarrea.

Njihova pjesma zove se Exit, i radi se o miksu nabrijane elektroničke glazbe i Snowdenovog upozorenja na opasnost koja svijetu prijeti od Nacionalne službe sigurnosti SAD-a.

Hektična techno stvar s jakom porukom

Jarren, koji je već neko dulje vrijeme nastojao ostvariti ovu glazbenu suradnju (što je i logično s obzirom na kompleksnu Snowdenovu situaciju), je pak pjesmu opisao kao “hektičnu, opsesivnu techno stvar koja, jedne strane, nastoji ilustrirati ideju sumanute potrebe prikupljanja podataka dok, s druge strane, opisuje lov CIA-e, NSA-e i FBI-a na jednog mladića”.

U skladu s time spot je zamišljen kao kombinacija Matrixa, Bournevog identiteta i Wikileaksa. Scene zelenih brojeva koje se slijevaju po ekranu isprepliću se tako sa scenama lude potjere za autom, satelitskim snimkama satelita koji kruže oko Zemlje i Jarreovim skakutanjem po studiju.

Pitanje privatnosti

Ovo je, inače, sasvim novi oblik zviždanja za Snowdena koji se pojavljuje negdje na sredini spota pričajući pred sivim zastorom o problemu zaštite privatnosti. Njegov doprinos pjesmi svodi se, doduše, na govorenu riječ. A i te riječi nisu baš osobito svježe s obzirom na tom da je taj dio njegovog govora preuzet iz jednog starog intervjua.

“Tehnologija, zapravo, može povisiti stupanj privatnodti”, govori Snowden u spotu. “Pitanje je: Zašto su naši privatni podaci koji se dijele online… zašto su naši privatni podaci koji se pohranjuju na našim privatnim uređajima po ičemu drugačiji od prodataka koji se pohranjuju u našim privatnim dnevnicima?”