Fantastičan program u Dokukinu KIC: provedite vikend uz filmove Raúla Ruiza, Chrisa Markera i Chantal Akerman

U Dokukinu KIC ovog vikenda gledaju se neki aktualni, ali i kultni dokumentarni naslovi

Posebnim izdanjem programa HALL OF FAME u petak, 9. veljače, počinje ovotjedni program u Dokukinu KIC uz “Hipotezu ukradene slike”, nadrealistični pseudodokumentarac i detektivsku priču čileanskog eksperimentalnog filmaša Raúla Ruiza.

Žanrovski se krećući područjem detektivskog trilera s narativnim okvirom lažnog dokumentarca, Rúiz je zajedno s piscem i suscenaristom Pierrom Klossowskim u “Hipotezi ukradene slike” kreirao svojevrsnu meditaciju o različitim oblicima stvarnosti i njezine interpretacije.

Posrijedi je parodija umjetničkog dokumentarca koja je isprva trebala biti realizirana kao ozbiljan Rúizov dokumentarac o Klossowskom, no obojica su ubrzo shvatila da im djela potonjeg nude zahvalan materijal za drugačiji projekt te zajedno stvaraju kultni eksperimentalni film detekcije. Uvodnu riječ održat će filmska kritičarka Višnja Pentić s početkom u 19 sati.

‘Između revolucija’

Petak se nastavlja u 20:30 uz film koji je nadahnuo Ciklusa filmskih korespondencija – nagrađivani film “Između revolucija” Vlada Petrija o dvjema revolucijama, Rumunjskoj i Iranskoj, njihovim geopolitičkim ali i intimnim implikacijama na odnos dviju ljubavnica. Kako pronaći prave riječi i prave snimke za ekspresiju te intenzivne nade i razočaranja vidjet ćemo u njihovoj korespondenciji. Film je na programu i u nedjelju u 20.30, a uoči njegovog prikazivanja možete pročitati i intervju s autorom koji smo nedavno objavili na Telegramu.

U subotu Dokukino KIC nudi putopis “svjetskog putnika s kamerom u ruci” Chrisa Markera, “Pismo iz Sibira”, koji pruža duhovit pogled u sibirsku svakodnevicu, a gledat će se i “Novosti od kuće”, nezaboravna vremenska kapsula New Yorka 1970-ih slavne Chantal Akerman.

Uz Akermaninu tankoćutnu meditaciju o otuđenju u metropoli i čežnji za domom, tu je i kratkometražni “Mjere udaljenosti” palestinske umjetnice Mone Hatoum koji prati odnos između majke i kćeri kroz zemljopisnu i kulturnu udaljenost. “Pismo iz Sibira” na programu je u 19 sati, a Akerman i Hatoum u 20.15.

Zaraćena Bosna i Hercegovina

U nedjelju u 19 sati najavljen je “film posvećen svima koji bježe” (Zdenko Duka, Lupiga), “Dezerteri” Damira Markovine. U formi pisama i razglednica pristiglih iz izbjegličkih kampova diljem Europe, film prati priče školske generacije bosanskohercegovačke mladosti iz Mostara, pogođene razornim ratom na pragu zrelosti. U zaraćenu Bosnu i Hercegovinu vodi nas i kratkometražni film Karmen Obrdalj “Zašto mama vazda plače?” o ljubavnim pismima koja razmjenjuje bračni par različitih nacionalnosti.

Detaljan raspored i ulaznice dostupni su na web-adresi www.dokukino.net.