Svi pričaju o prošlotjednoj epizodi 'Igre prijestolja, ali nitko nije baš siguran što se dogodilo. Mi imamo kratki vodič

Pokušali smo razotkriti tajne novih epizoda. Ovaj post je pun ozbiljnih spoilera

FOTO: YouTube

Podrazumjeva se, ako niste pratili novu sezonu ‘Igre prijestolja’, ovo definitivno nije tekst koji bi trebali čitati. Cijeli internet bruji o prošloj epizodi serije “Igra prijestolja”. No, nitko zapravo ne zna tko je kralj koji na kraju digne onu silnu vojsku mrtvih iz leda. Bio je to jedan od onih rijetkih trenutaka u kojima su i čitatelji i gledatelji popularne Martinove sage ostali bez teksta budući da se vođa White Walkera dosad nije osobito često pojavljivao niti u knjizi.

Prvi put smo ga vidjeli prošle sezone kad se pojavio niotkuda i neko dijete pretvorio u White Walkera. Iako se u samoj knjizi nije pojavljivao, bio je u nekoliko navrata spominjan kao Night’s King. Sudeći po ono malo mrvica koje nam je Martin o njemu dosad servirao, radi se o biću koje je u Westerosu živjelu u Doba heroja. Ako se pitate kad je to bilo, reći ću vam samo da je taj ledeni kralj živio u vrijeme kad je Zid tek nastao. Ako pak vam je i to još suviše daleko, bit ću određeniji.

Naš je kralj bio i Lord Commander, baš poput Jona Snowa. Jedina je razlika u tome što je ovaj prvi bio tek 13. po redu dok je Jon već 998. Kao što vidite, radi se o tisućama godina.

Legenda o Night’s Kingu

Prema legendi 13. je zapovjednik jednom otišao u na sjever, iza Zida. Tamo je upoznao prekrasnu ženu koja je imala sniježno bijelu put i dah toliko leden da je mogao zalediti žive. Priča se nastavlja pa su joj tako i oči navodno bile plave poput plavih zvijezda. Zvuči poznato? No, nastavimo mi s pričom.

Taj Kralj je u jednom trenutku poželio konzumirati svoju ljubav s nepoznatom ženom koju je pronašao iza Zida i to ga je stajalo duše. Nakon toga se sa svojom mladom preselio u Nightfort (dvorac u kojem se Bran inače inače mimoišao s Samwellom Tarlyjem), odande su vladali strašnih 13 godina, a između ostalih stvari bavili su se i crnom magijom koja je uključivala žrtve White Walkerima.

Kraj im je došao tek kad se kralj iza zida odlučio udružiti s Brandonom Starkom kako bi zajedno mogli pobijediti ozloglašenog kralja i njegovu ledenu kraljicu. Nakon što su ih svrgnuli s vlasti pobrinuli su se da se iz povijesnih knjiga izbriše svaki trag o njima i njihovoj strahovladi – čak i njihova imena.

Nepouzdani izvori

Velik dio priča o ledenom kralju poznat je samo zbog toga jer ih je Branu Starku pričala njegova dadilja Nan u neka sretnija vremena – kad je on još bio manji od makova zrna. No, upravo zahvaljujući njegovim sjećanjima čitatelji mogu izgraditi barem kakvu-takvu priču o tom ledenom dobu.

Sudeći po onome čega se Bran o tome sjeća, taj bi kralj mogao biti pripadnik obitelji Umber ili pak onih nesretnih Boltona koji trenutačno vladaju Winterfellom. S obzirom na sve što smo u prošloj epizodi vidjeli, nekako je lakše povjerovati da bi se ipak moglo raditi o nekom od predaka Boltona.

No, možda je cijela priča još strašnija. Branova dadilja natuknula je da bi čak i Starkovi mogli biti obitelj kojoj je 13. zapovjdenik nekad pripadao, a kako to sve ide sve još i dalje (jer to kod Martina tako obično biva) pa bi tako vrlo lako moglo biti moguće da se radio o bratu Brandona Starka, a nije isključeno čak niti to da bi to mogao biti on sam.

Na kraju krajeva, sve su ovo samo pretpostavke. U svakom će slučaju biti izrazito zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja na sjeveru.

queen_of_north_by_wolverrain-d5jywou
Wolverrain: Kraljica sjevera wolverrain/deviatnart