Hakeri su objavili par filmova koji konkuriraju za Oscara, ali uz slatku poruku. Zovu ljude da ipak odu u kino

Kažu da šeraju filmove za ljude koji ne mogu ići u kino zbog bolesti i sličnih prepreka

FOTO: screenshot

Hakerska grupa Hive-CM8 na različite je načine (koji prilično sigurno nisu baš legalni) došla u posjed DVD screenera nekolicine filmova koji bi se sljedeće godine mogli natjecati za Oscara. Među njima su vrlo hvaljeni Lady Bird redateljice Grete Gerwig, Call Me By Your Name, I, Tonya i Last Flag Flying redatelja Richarda Linklatera. Postavili su ih na internet, ali zanimljiva je poruka koju su uz njih poslali.

Naime, ekipa iz Hive-CM8 kaže da su te filmove postavili online za ljude koji neće biti u mogućnosti pogledati ih u kinu zbog bolesti ili drugih prepreka. Istovremeno naglašavaju da bi ostali gledatelji ipak trebali otići u kino i time podržati producente i umjetnike koji su sudjelovali u stvaranju tih naslova.

Postavili filmove online za one koji ih ne mogu gledati zbog bolesti

“Nemojte zaboraviti, gledanje screenera nije isto kao i prava stvar. Svejedno biste trebali otići u kino i podržati producente. Ove filmove smo postavili online isključivo za ljude koji ne mogu posjetiti kina zbog bolesti, ili zbog toga što se zbog pravnih ograničenja ovi filmovi ne prikazuju u svim zemljama. Želimo da svi ljudi uživaju u ovim filmovima nominiranima za mnoge nagrade”, stoji u poruci Hive-CM8 kako prenosi IndieWire.

Hive-CM8 je vrlo interesantna grupa hakera. Naime, dospjeli su na naslovnice novina i portala nakon što su na internet postavili The Hateful Eight, najnoviji film Quentina Tarantina. The Weinstein Company, producentska kuća koja stoji iza svih dosadašnjih Tarantinovih filmova, u vlasništvu sada posrnulog filmskog mogula Harveya Weinsteina, optužila ih je da je njihovo hakiranje imalo negativan utjecaj na zaradu filma.

Hive-CM8 se javno ispričao zbog hakiranja

Zbog toga se, u svojevrsnom presedanu što se tiče hakera, Hive-CM8 javno ispričao istaknuvši da im nije bila namjera naštetiti bilo kome. Unatoč njihovoj isprici, FBI je pokrenuo istragu i otkrio da su ukradeni screeneri potekli od Andrewa Kosovea. Poznati producent filmova Blade Runner 2049, P.S. I Love You, Prisoners i The Blind Side, za koji je bio nominiran za Oscara, tvrdi da nema pojma kako su screeneri dospjeli u ruke filmskim piratima.

Inače, screeneri su kopije filmova ili serija koje se šalju kritičarima, producentima i distributorima s ciljem da ocijene film prije nego što dođe u kina. Te kopije obično se šalju u tajnosti, ali su vrlo često meta filmskih pirata.