HAVC daje pet milijuna eura za snimanje filmova. Gotovo milijun ide Hrvoju Hribaru

Hribar je sredstva dobio za komediju "Crni Labud", slijede "Drugi dnevnik Pauline P" Nevena Hitreca i "ZG 90" Eduarda Galića i Istvana Filakovityja

27.04.2018., Zagreb - Hrvoje Hribar, redatelj i scenarist."nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL"n
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL"n

Među dobitnicima drugog roka potpore za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2023. godini, o kojima je na svojoj 26. sjednici odlučivalo Hrvatsko audiovizualno vijeće, dominiraju poznata imena.

Najveći iznos od 950 tisuća eura za svoj projekt dobio je redatelj Hrvoje Hribar, dok su po 900 tisuća eura dobili naslovi redatelja Nevena Hitreca, odnosno zajednički projekt Eduarda Galića i Istvana Filakovityja.

Ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava iznosi gotovo 5 milijuna eura.

Sredstva dobili nastavci popularnih filmova

Odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu donesene su na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog audiovizualnog centra, a sredstva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva dodjeljuju se u sljedećim kategorijama: poticanje proizvodnje debitantskih dugometražnih i dugometražnih te kratkometražnih igranih filmova, kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova, te za razvoj scenarija i razvoj projekata animiranih filmova.

U kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova pristiglo je ukupno 29 prijava, a sredstva su odobrena za pet projekata u iznosu od 3.935.000,00 eura. Obrazloženja za dodijeljena sredstva pisali su savjetnici Višnja Pentić, Juraj Lerotić, Dean Šoša i Čedomir Kolar.

Predvodi komedija “Crni Labud” Hrvoja Hribara, kojoj je dodijeljeno 950 tisuća eura, dok su 50 tisuća manje dobili projekti “Drugi dnevnik Pauline P”, dječji film Nevena Hitreca, te “ZG 90”, humorna drama Eduarda Galića i Istvana Filakovityja koja se bavi skupinom Dinamovih navijača.

Novi filmovi Nuića i Markovine

Drami “Petlja” Antonija Nuića, prepoznatoj kao “visoko promišljena i artikulirana filmska cjelina”, dodijeljeno je 525 tisuća eura, dok je “Muzari”, debitantskom projektu Miroslava Sikavice radnjom smještenom u Dalmatinsku zagoru dodijeljeno 660 tisuća eura.

Dodjelu sredstava u kategoriji kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova obrazložio je umjetnički savjetnik Mario Kozina, pri čemu su od pet naslova u prvoj kategoriji najviše dobili “Europ@” Mirana Miošića (36 tisuća eura) i “Red plovidbe” Damira Markovine (27 tisuća eura), dok su u drugoj izabrani projekti “Kuće na pijesku” Vida Begića (72 tisuće eura) i “Zanki” Marčele Zanki (70 tisuća eura).

Među pet odabranih naslova za animirane filmove (ukupan iznos 328.000 eura) visinom potpore odskaču “Jetzt” Katrin Novaković (100 tisuća eura) i “Nevjerojatni puh” Thomasa Johnsona Volde (87 tisuća eura). U kategoriji kratkometražnih igranih filmova dodijeljeno je 217.200 eura za pet projekata, a u kategoriji eksperimentalnih filmova odabrano je šest naslova koji će dobiti 175.060 eura.

Cjeloviti popis rezultata drugih rokova u 2023. godini za sve kategorije proizvodnje te za razvoj scenarija i projekata animiranih filmova pogledajte ovdje.