Imamo genijalnu vijest: punk legende The Exploited ponovno stižu u Zagreb

Edinburški bend je na europskoj turneji, a ovo će im biti 4. koncert u metropoli

10.07.2010., Novi Sad, Srbija – Petrovaradinska tvrdava, festival Exit jedan od najvecih festivala u Europi. The Exploited Photo: Anto Magzan/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Domaći punkeri će ovog ljeda doći na svoje; The Exploited, jedan od najutjecajnijih bendova u povijesti punk rock glazbe, u ponedjeljak 13. srpnja stiže u Hrvatsku u sklopu svoje europske turneje. Nastupiti će u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Ovi buntovnici iz Škotske stasali su krajem 70-ih godina u drugom valu punka koji je preplavio britansko otočje, pa se potom proširio na ostatak Europe i produžio do Amerike. Osnovan u Edinburghu, The Exploited je u samom početku njegovao street punk zvuk koji se kasnije formirao u dosta brži i žešći hardcore punk. Prvi EP “Army Life” izbačen je 1981., a već iste godine za etiketu Secret Records objavljen je album čiji će naslov krasiti mnoge zidove, zakrpe i torbe diljem svijeta, te postati jedna od najizvikivanijih punk krilatica ikad: “Punk’s Not Dead”.

Svi zajedno protiv sistema

Unatoč mnogim promjenama u sastavu, bivši vojnik Walter “Wattie” Buchan je zajedno sa svojom irokezom ostao sve do danas lider The Exploiteda, benda koji je uz Dead Kennedys i UK Subs nastavio tamo gdje su Sex Pistols I The Clash stali. Oštrica buntovničkog stava uperena protiv socijalno-političke nepravde niti danas nije otupjela, pa je za očekivati da će se i u Zagrebu vrlo jasno i glasno čuti izvikivanje parole “F*ck the System”.