Internetom se širi snimka jednog nevjerojatnog turskog umjetnika koji slika na vodi i prilično je genijalna

Garip Ay slika na vodi u jednoj zaboravljenoj drevnoj tehnici

FOTO: Facebook

Turski umjetnik Garip Ay bavi se dosta neobičnom vrstom slikarstva, drevnom tehnikom slikanja na vodi. Njegovi su radovi dosad bili krajnje efemerne prirode, a samim time široj javnosti i dosta nepoznati. No otkako je njegova umjestnost postala virala, osvojila je čitav svijet.

Nedavno se na internetu pojavila snimka u kojoj rekreira dvije poznate slike Vinceta van Gogha, a u vrlo kratkom vremenu pogledalo ju je već više od 25 milijuna ljudi.

Ay slika u zaboravljenoj ebru tehnici

Ay koristi drevnu ebru tehniku. Radi se o nekad popularnom slikanju na vodi koje podrazumijeva kapanje različito obojenih ulja po površini mješavine vode i karagenana (posebne supstance za zgušnjavanje).

Starry night & Van Gogh self portrait on marbling art animation

Van Gogh on Dark Water

Gepostet von Garip Ay am Samstag, 11. Juni 2016

Prvu van Goghovu sliku, Zvjezdana noć, naslikao je za svega nekoliko minuta, ali je nije ovjekovječio na papiru – što je inače uobičajeni korak u ovoj tehnici slikanja koja se nekad, između ostaloga, koristila za oslikavanje korica knjiga.

No, ispravio je to kad je radio drugu, Autoportret. Nakon što je završio sliku, postavio je na oslikanu površinu vode komad papira i pričekao da se njegova slika transferira na papir. Rezultat je, kao što vidite, zapanjujuć.

Uskoro će napraviti i replike drugih poznatih slika

No, turski umjetnik neće stati na van Goghu. Najavio je, naime, da će uskoro istom tehnikom rekreirati djela drugih poznatih slikara.

giphy

“Želim dati homage svim sjajnim umjetnicima koji su me inspirirali i čije vizije osjećam i razumijem, baš kao što je to bio slučaj s van Goghom”, rekao je Garip Ay.