Irac dao otkaz i u četrdesetima postao ulični umjetnik. Sad ima izložbu, djela mu vrijede preko milijun eura

Fin DAC poznat je po muralima koje oslikava diljem svijeta

Aerial view of Irish urban artist Fin Dac's mural "Magdalena", in honor of Mexican painter Magdalena Carmen Frida Kahlo, in the month of her birth, in Guadalajara, Jalisco state, Mexico, on July 14, 2019. (Photo by ULISES RUIZ / AFP)
FOTO: AFP

Ulični umjetnik čiji su ogromni murali visoki i 60 metara potresli svijet umjetnosti nazvan je “velikim talentom svoje generacije i umjetnikom kojega treba pratiti” ovog vikenda na otvorenju prve samostalne izložbe u Londonu, od koje se očekuje da će zaraditi gotovo milijun funti, odnosno preko milijun eura.

Samouki umjetnik Fin DAC, rodom iz Corka u Irskoj koji danas živi u Londonu, slika murale diljem svijeta, ali je s uličnom umjetnošću počeo tek s 40 godina nakon neuspjele ljubavne veze.

Umjetnikovo pravo ime je Finbarr Notte, a njegov pseudonim je akronim za Dragon Armory Creative, izvorni naziv njegovog online portfelja. Posljednjih dvanaest godina Fin slika murale po zidovima zgrada od Los Angelesa do Venecije, u najmanje četrdeset zemalja, a njegove slike skupljaju glumci Idris Elba i Gemma Arteton, glazbenik Goldie.

Dao otkaz i počeo slikati u četrdesetima

Unatoč uspjehu, Fin nije postao ulični umjetnik sprejajući zidove kao klinac. Oduvijek je volio umjetnost, ali ju je ostavljao po strani stvarajući konvencionalnu karijeru, u digitalnom oglašavanju i kreiranju web stranica. “U tridesetima mislim da nisam napravio niti jedan crtež ili sliku”, kaže, “ali onda sam opet počeo i svo svoje slobodno vrijeme posvećivao sam umjetnosti. Tada sam to smatrao hobijem, ali nikada nisam bio sretniji nego dok sam slikao, to mi je bio oblik meditacije i kreativni izlaz.”

Dao je otkaz 2012. godine i počeo putovati po svijetu, slikajući murale u Australiji, Kambodži, Meksiku, na Tahitiju. Većinu projekata je sam organizirao i financirao. “Izaberem ime zemlje iz šešira i uputim medijski poziv da vidim je li itko zainteresiran da naslikam mural”, kaže umjetnik za Irish Examiner.

Omiljena tema su mu euroazijske žene kojima daje dašak mističnosti slikajući im masku preko očiju za što kaže da postoji razlog, ali ga ne otkriva jer je osobne prirode. “Slikama ulične umjetnosti uvijek su dominirali muškarci, nisam vidio puno pozitivnih prikaza, posebno azijskih žena. Odjeću i dekoracije naučio sam od starih japanskih grafika na drvu i od engleske umjetnice Audrey Beardsley.”

U prodaji su djela vrijedna milijun funti

Fin bilježi svoje projekte na Instagramu i Tumbiru. “Bez obzira na to koliko će mural trajati, prisustvo fotografije na internetu traje zauvijek.” Jedan od radova na londonskoj izložbi je manja verzija njegovog murala Fride Khalo na zgradi u zapadnome Meksiku, rad koji je 2019. godine naručio Isaac Hernandez, ravnatelj engleskog baleta, rođen u Guadalajari. Umjetnik smatra je da je Frida Khalo vrhunac onoga što pokušava postići u svome radu.

U galeriji Different na prodaju je i prva umjetnikova skulptura i više od 75 slika, vrijednih gotovo milijun funti. Najskuplji komad košta 36.000 funti, a najjeftiniji 800 funti. Fin kaže da mu je pandemija dozvolila da se odmori od putovanja i izvrsna je izlika da proda dio radova.

Kako je postajao sve slavniji počeo je stvarati sve veća i veća djela, iako je patio od vrtoglavice. “Imao sam strah od visine, ali kada ste koncentrirani na oslikavanje zida, ništa drugo nije bitno.”

S istim modelima zna raditi godinama

Naziv izložbe je Afterglow/Undertow i prva je samostalna izložba koju je Fin Dac priredio u posljednjih šest godina. Afterglow prikazuje umjetnikove prepoznatljive radove, Undertow je zasebna prostorija u galeriji s obrnutim bojama na portretima. Temelj njegova rada je renesansni i nizozemski portret, ali umjesto da jednostavno naslika osobu, on dizajnira lik oko te osobe i slika ga kao da je stvaran.

Njegove muze nisu bezimene niti bezlične i rijetko da ih naslika samo jednom. S istim modelima radio je deset ili više godina, ali i dulje ako pronađe ženu sa zanimljivom pričom. Od samog početka odlučio je da se njegov rad ne smije baviti društvenim ili političkim komentarima već bi se trebao samo baviti uljepšavanjem urbanog krajolika.

Dok se neki pitaju postoji li razlika između vandalizma i ulične umjetnosti, za istaknutu kritičarku Yashu Young zidovi su platno, a svjetski gradovi atelje. Spoj klasičnog portreta i smjelih boja čini njegov rad privlačan kolekcionarima i ljubiteljima umjetnosti. Za razliku od uličnog umjetnika Banksyja, Fin rijetko koristi šablone i umjesto toga napravi brzu skicu, a zatim slobodnom rukom crta cijeli komad.